Säker e-postlåda ska ersätta brev

Uppdaterad
Publicerad

Nu lanserar Postnord en säker digital brevlåda som ska ersätta mängder av pappersbrev. I Danmark är nio av tio vuxna anslutna till tjänsten och bara den som har särskilda skäl får vara utan brevlådan.

För många av oss är breven på hallmattan mest reklam och fönsterkuvert. Men Danmark har lyckats minska mängden pappersbrev från företag och myndigheter radikalt.

Bakgrunden är en lag om att vuxna danskar ska ha en elektronisk brevlåda om man inte har särskilda skäl. Företaget E-boks, som ägs av svensk-danska Postnord (före detta Posten) och Nets, har monopol på tjänsten och 4,6 miljoner användare i Danmark och tio miljoner totalt.

E-boks fungerar som en extra säker e-postlåda. Man behöver e-legitimation för att logga in och får tillgång till post från de företag och myndigheter som skickar i systemet. Det är också möjligt att signera dokument.

– Det handlar om besparingar på minst 80 procent jämfört med papper och förstås en stor miljövinst, säger E-boks vd Henrik Andersen.

Nu lanseras tjänsten i Sverige. Både hushåll, företag och myndigheter ska bearbetas.

– Det kommer att ta åratal att få folk att ändra sina vanor, säger Andersen.

För Postnord är E-boks viktigt.

– Våra kunder får valfrihet och ett starkt alternativ till fysiska brev, säger affärsområdeschef Andreas Falkenmark.

En digital brevlåda

  • E-boks är en elektronisk brevlåda som kräver inloggning med e-legitimation.
  • Företaget har 10 miljoner användare i främst Danmark, Finland och Norge. Nu ska tjänsten lanseras i Sverige.
  • Drygt 30 000 avsändare är anslutna, främst myndigheter, banker och försäkringsbolag.
  • E-boks ägs av svensk-danska Postnord (före detta svenska och danska Posten) och Nets som är ett amerikanskägt företag för elektroniska betalningar.

Källa: Eboks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.