Uppgifter: SAS-plan nära att krocka med ryskt militärplan Foto: TT

Större lyft än väntat för SAS

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget SAS redovisar en vinst före skatt på 756 miljoner kronor för tredje kvartalet 2014, maj-juli, i bolagets brutna räkenskapsår. Det kan jämföras med vinsten på 1.176 miljoner kronor motsvarande period 2013.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 650 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Intäkterna uppgick till 10.697 miljoner kronor, jämfört med 11.593 miljoner kronor ett år tidigare.

Analytikernas snittförväntningar för omsättningen var 10.568 miljoner kronor i tredje kvartalet.

Drar ner kapaciteten

Inför vintern planerar SAS att behålla frekvensen i flygningarna men sänka kapaciteten genom att flygplansflottan optimeras, skriver SAS vidare i delårsrapporten.

SAS tror sig fortfarande kunna göra en vinst för helåret, inklusive en positiv effekt från pensioner och exklusive omstruktureringskostnader.

”Under förutsättning att marknadsförutsättningarna avseende kapacitetsutbudet, flygbränslet och valutan inte försämras ytterligare och att inget oförutsett inträffar i övrigt, finns det förutsättningar att uppnå ett positivt resultat före skatt, inklusive den positiva effekten från den ändrade pensionsredovisningen men exklusive omstruktureringskostnader, även under räkenskapsåret 2013/14”, står det i rapporten.

Det befintliga omställningsprogrammet väntas innebära resultateffekter på 1,2 miljarder kronor under det innevarande räkenskapsåret. Hur mycket det nya sparprogrammet kommer att kosta ska SAS återkomma till i samband med sitt bokslut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.