Foto: Nyhetsbyrån TT

SJ sänker biljettpriser på snabbtågen

Uppdaterad
Publicerad

Minskad restid och lägre priser ska få SJ att stå pall mot den allt tuffare konkurrensen på spåren. Men årets kostnader för resegarantin ligger redan på samma nivå som för hela förra året.

De besparingsåtgärder som pågår, vilka bland annat har inneburit att 400 anställda förlorat jobbet, möjliggör de prissänkningar som nu införs.

– Vi kommer att se över hela vår prisstruktur. Detta är ett sätt för oss att öka vår konkurrenskraft och attrahera ännu fler resande, säger vd Crister Fritzson.

Det första steget är att lägstapriset i första klass på SJ:s snabbtåg sänks med 100 kronor, och 15 procent lägre priser på återbetalningsbara biljetter i första och andra klass. Under hösten fortsätter översynen av priserna.

Kostsam garanti

Bolaget har även kortat restiderna på vissa avgångar genom indragna stopp. Punktligheten är som vanligt en hjärtefråga, och för fjärrtågen förbättrades den under andra kvartalet till 80 procent från 75 motsvarande period i fjol. För regionaltågen var den oförändrad på 89 procent.

Men juli innebar omfattande trafikstörningar, vilket avspeglas i kostnaderna för resegarantin.

– Nu när vi summerar upp restidsgarantin fram till slutet av juli så ligger vi på samma nivå som för hela året 2013.

Det är dock för tidigt att säga hur mycket stoppen har kostat SJ sammantaget.

Oroade

Enligt SJ berodde hälften av trafikstörningarna under andra kvartalet på infrastrukturen, som Trafikverket ansvarar för.

– Vi ser ännu ingen effekt av Trafikverkets ökade underhållsbudget. Därför är vi på SJ oroliga att det påverkar branschens image totalt sett, och att kunder kanske väljer andra transportsätt över tid, säger Fritzson.

SJ stod självt för 20 procent av störningarna.

– Vi har ökat investeringarna i våra fordon, och i början av nästa år är vi i fas med vårt underhåll. Vi har några områden kvar.

Fakta: SJ:s andra kvartal

SJ:s omsättning landade på 2.328 miljoner kronor under årets andra kvartal. Motsvarande period 2013 var omsättningen 2.335 miljoner.

Rörelseresultatet förbättrades till 257 miljoner kronor från 101 miljoner.

Rörelsemarginalen ökade till 10,8 procent, att jämföra med 4,3 procent i fjol.

Källa: SJ (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.