Foto: TT

Skolentreprenörer skickade vinster till Cypern

Uppdaterad
Publicerad

När skolentreprenörerna Greger Fjell och Gösta Rydell sålde PPS-koncernen till riskkapitalbolaget Riverside lämnade stora delar av vinsten landet. De båda entreprenörerna gjorde varsitt upplägg med ett nybildat holdingbolag i Sverige och ägandet på Cypern.

– Det är det här klassiska sättet att förvara sina pengar, säger Gösta Rydell.

Greger Fjell och Gösta Rydell byggde upp PPS-koncernen från grunden. Första skolan blev Cybergymnasiet i Nacka.

SVT granskar friskoleförluster

Koncernen växte med fler Cybergymnasier i Stockholm, Göteborg och Malmö. Senare köpte de också Donnergymnasierna. När de sålde 2011 ingick dessutom flera mindre grundskoleverksamheter och specialskolor. Totalt hade koncernen 3.600 elever, omsatte cirka 300 miljoner och gjorde en vinst på 10 miljoner.

Vill inte berätta hur mycket de tjänade

Greger Fjell och Gösta Rydell stannade kvar som ägare med cirka tio procent var av aktierna. De vill inte berätta hur mycket de fick betalt för resten av aktierna. I sina deklarationer tog de tillsammans upp 27 miljoner som inkomst av kapital det året, men utöver det hittar vi reavinster på sammanlagt 154 miljoner kronor i deras respektive bolag. Från bolagen togs sedan utdelningar på sammanlagt 68 miljoner.

Greger Fjell och Gösta Rydell är båda enda ordinarie styrelseledamot i sina respektive bolag, Mr Alp Invest och Rebyc, men när SVT granskar skolaffären visar det sig att de inte står som ägare. I stället ägs Mr Alp Invest av Gnomonex Ltd och Rebyc av Astronomico Ltd.

Båda bolagen är baserade på Cypern. På frågan varför svarar Gösta Rydell:

– Bara för att så länge jag inte tar ut mina pengar, det här är så komplicerat så jag vet inte om det går att förklara.

Ville inte skatta i Sverige direkt

När SVT talar med Gösta Rydell och Greger Fjell anger de flera skäl till att de med experthjälp gjort upplägg med holdingbolag och Cypernbolag för sina skolvinster. Greger Fjell säger att han haft planer på att använda pengarna till nya verksamheter och därför inte ville ta ut och skatta för dem i Sverige direkt när de sålde.

Syftet var inte att slippa betala skatt i Sverige säger båda. Gösta Rydell minns inte riktigt hur han tänkte, säger han.

Men om du ändå måste betala skatt för eller senare, varför hitta på det här med Cypern då i stället för att bara skatta av allt med en gång?

– Problemet kan ju vara att, ja nu kommer jag inte ihåg varför det blev så egentligen. Det kan ha berott på att vi under en period fick för oss att vi kanske skulle flytta och sen har vi sagt nej vi struntar  i det, vi kommer inte flytta, säger Gösta Rydell.

Du hade planer på att flytta till Cypern?

– Ja det har funnits, nej inte Cypern, det är inte dit man flyttar.

Vart flyttar man då?

– Ja, det finns en massa andra alternativ men Cypern är inte det vanliga vad jag förstått. Allt det där ändras ju över tiden. I dag ska man flytta till Portugal.

Varför då?

– Det är det senaste. Är man pensionär ska man bo i Portugal. För att det tydligen är lägre skatt. Jag har inte tittat på det utan bara läst det.

Inte mycket kvar i slutändan

Nu säger båda entrepenörerna att de befarar att det inte blir mycket kvar av köpeskillingen i slutändan.

Det fanns villkor i affären med riskkapitalbolaget. I årsredovisningarna för Rebyc och Mr Alp Invest kan man läsa att köpeskillingen inte är avgjord och att köparen håller på med en eftergranskning av transaktionen.

– Går det bra så är jag väl en någorlunda hyggligt rik privatperson. Går det lite åt andra hållet så går jag i personlig konkurs på det här, säger Greger Fjell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar friskoleförluster

Mer i ämnet