Foto: TT

Slutpris sökes för fri roaming i EU

Publicerad

Nord står mot syd när EU:s telekomministrar ska försöka enas om lämpliga pristak för telefonbolagen inför nästa års fria roaming. Sverige lär få hoppas på EU-parlamentet för att pressa priserna ytterligare.

Enighet har redan nåtts sedan länge om att från den 15 juni 2017 slopa de så kallade roamingavgifter som betalas av den som använder sin telefon i ett annat EU-land än det egna.

Nu måste det dock även avgöras hur mycket Europas telefonbolag ska få kräva av varandra i ersättning för den trafik som utbyts. Var pristaket hamnar lär få konsekvenser för telefonpriserna även på hemmaplan.

– Nu diskuterar vi grossistledet, alltså det som Telia och de andra bolagen får betala för när deras kunder är ute. Vårt mål har varit att kunder och svenskar när de är ute ska kunna betala så lite som möjligt för roaming, helst ungefär som hemma. Men också utan att det leder till höjda priser i Sverige, förklarar bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) på väg in till dagens möte i Bryssel.

Nord mot syd

Frågan är en klassisk strid mellan nord och syd. Mer välbärgade och mobiltäta länder i norr vill ha låga grossistpriser för att inte pressa upp priserna på hemmaplan. Stora turistländer i söder vill gärna få in så mycket som möjligt av nedresande mobilpratare.

TT: Var möts ni någonstans?

-I Frankfurt. . ., skrattar Eriksson.

– Nej, man får ha viss respekt. Det här handlar om pengar för svenska konsumenter och svenska medborgare, men det är samma sak i södra Europa. Men vårt argument är ganska tungt tycker jag: om nordeuropéer i södra Europa bidrar till att betala för att man ska kunna investera i modernare infrastruktur i södra Europa så är ju inte det dåligt. Och om vi använder våra mobiltelefoner när vi är på semester i samma utsträckning som hemma så kommer de att tjäna pengar även om priserna är mycket lägre än vad de har varit, säger ministern inför dagens möte.

Uppgörelse väntar

Det förslag som EU-länderna i dag väntas godkänna ligger dock betydligt närmare sydsidans önskemål. Å andra sidan räknar Norden med att kunna pressa priserna ytterligare när frågan sedan går vidare till slutliga kompromissförhandlingar med EU-parlamentet.

– Vi har fått ganska bra gehör. Det kommer att successivt bli lägre priser. Vi är inte riktigt ända framme – men så brukar det vara i de här sammanhangen. Sedan har vi en positiv sak att parlamentet står ganska mycket på vår sida, så vi har visst hopp om att kunna ta ytterligare ett litet steg framåt i den processen, säger Peter Eriksson i Bryssel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.