Sparekonom: ”Kommer verka avskräckande”

Uppdaterad
Publicerad

Günther Mårder, sparekonom på Nordnet och tidigare vd för Aktiespararna, tror att SCA-skandalen kommer att tjäna ett avskräckande syfte för svenskt näringsliv.

– Det här kommer att tas upp i varenda styrelse i Sverige för diskussion, säger han och tillägger att ansvarsfrihet inte är avgörande för om en person kan ställas inför rätta eller inte.

Strax före klockan 18 på onsdagskvällen fattades det beslut om att SCA:s före detta vd Jan Johansson, före detta ordförande Sverker Martin-Löf och styrelseledamot Anders Nyrén beviljas ansvarsfrihet. Strax efteråt fattades också beslut om att Nyrén också fortsättningsvis ska ingå i styrelsen.

Johansson och Martin-Löf lämnade tidigare sina poster i bolaget i samband med att debatten tilltog och Günther Mårder menar att det kan tolkas som en undanledningsmanöver för att säkra Nyréns kvarvarande i styrelsen.

– Här har man valt att försöka skydda Nyrén genom att istället rikta ljuset på Martin-Löf. Jag tror det har att göra med Nyréns interna styrka på Industrivärlden. Han är i en sådan ålder att han fortfarande har minst 10-15 år kvar. Martin-Löf var lättare att offra, han hade själv annonserat sin avgång till nästa år.

Kan förfölja Nyrén

Men trots att Nyrén nu blir kvar i styrelsen tror Mårder att händelserna kan komma att ha negativ inverkan i framtiden.

– Det kvarstår ett missnöje mot Nyrén som jag tror kommer vara svårt att leva vidare med, säger han men invänder att en sådan här sak kan komma att glömmas bort givet att bolagen klarar sig bra på aktiemarknaden.

– Nu är aktien på topp, det gör det lättare att faktiskt kunna navigera och klara sig helskinnad ur en sådan här skandal. Skulle det ha hänt runt 2008–2009, skulle konsekvenserna har varit långt mer djupgående.

Bil skiljer sig mot flygplan

Det som skett i SCA – där bolagstoppar i privata syften använt bolagets jetplan för en nota på 300 miljoner kronor – inte är unikt för svenskt näringsliv, menar Günther Mårder.

– Om man höjer sig och tittar ur ett helikopterperspektiv så har vi i SCA en sfär som kontrollerar stora bolag i Sverige. I den sfären ingår en liten grupp av makthavare som kontrollerar varandra, är varandras vd:ar och skriver på varandras kostnader. Det blir en sammanblandning av roller vilket ger en konstig maktstruktur, säger Günther Mårder och menar att fallet inte är unikt i Sverige men att det i SCA:s fall har fått stora proportioner på grund av att det inte funnits några naturliga kontrollinstanser.

I mindre skala kan SCA-skandalen jämföras med en egenföretagare som kör sin privata bil från Stockholm till Malmö för ett uppdrag i tjänsten. Med sig på resan tar han sin fru, som då kan passa på att besöka sin bror i södra Sverige. Kostnaden dras sedan av som tjänsteresa.

– Det är egentligen precis samma sak. Skillnaden är att vi har bytt ut bilen mot ett flygplan. Men för vanligt folk ser det väldigt märkligt ut om man haft ett möte i Brasilien, säger Günther Mårder och tillägger att han ser en rimlighet i det men att saken blir komplex när det handlar om stora värden.

Kommer att verka avskräckande

Att Johansson, Martin-Löf och Nyrén nu beviljats ansvarsfrihet för sina handlingar innebär att de troligtvis inte kommer att möta en stämningsansökan. Men, Günther Mårder, påpekar att ansvarsfrihet per se inte innebär immunitet.

– Synen på ansvarsfrihet är att om man inte får ansvarsfrihet så kan bolaget använda egna pengar till att driva en process mot de personer som inte har fått ansvarsfrihet. Men om det kommer fram att en person har begått en brottslig handling, då kan man ändå göra det, oavsett ansvarsfrihet eller inte.

Att SCA-skandalen offentliggjorts, menar Günther Mårder, sänder signaler till andra personer i toppositioner.

– Det kommer att tjäna ett avskräckande syfte i näringslivet i övrigt. Det här kommer att tas upp för diskussion i varenda styrelse i Sverige, det har en självreglerande effekt. Fler styrelseledamöter kommer i framtiden att tänka kritiskt och ha ögonen på vad som är lämpligt och olämpligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.