Foto: TT

Stark orderingång för ABB

Uppdaterad
Publicerad

Den schweizisk-svenska industrikoncernen ABB redovisar en vinst efter skatt på 734 miljoner dollar, motsvarande cirka 5,3 miljarder kronor, för tredje kvartalet.

Det kan jämföras med vinsten på 835 miljoner dollar motsvarande period i fjol.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 731 miljoner dollar, enligt Reuters sammanställning.

Intäkterna sjönk till 9.823 miljoner dollar, från 10.535 miljoner dollar ett år tidigare. Orderingången steg till 11.225 miljoner dollar, från 9.089 miljoner dollar.

Lägre orderstock

– Nettovinsten har minskat något. Det beror på minskade intäkter och att vi har ett pågående program för att förbättra Power Systems-divisionen. Vi hade för låg orderstock när vi gick in i året, säger Johan Söderström, vd ABB Sverige, som är nöjd med kvartalet.

– Fyra divisioner levererar bra resultat och i den femte nådde vi nu break-even. Vi är också väldigt nöjda med att orderingången ökade, säger Söderström.

Pressad konjunktur

Samtidigt är konjunkturläget fortsatt pressat i Europa men Söderström tror att ABB:s omsättning ändå kan ta fart med den växande orderingången.

– Vi verkar inom marknadssegment som har en bra potential, och vi gör bedömningen att de marknader som vi är verksamma på kommer att växa mer än BNP-tillväxten. På kort sikt är det en stor osäkerhet men det finns positiva tecken i USA och tillväxten i Kina väntas bestå, säger Söderström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.