Svag sommar tynger Sverigefonder

Uppdaterad
Publicerad

Sverigefonderna har presterat betydligt sämre än nästan alla andra marknader som svenska sparare brukar investera i. Det är främst den tunga sommaren som drar ner resultatet.

Sverigefondernas genomsnittliga uppgång på 5,3 procent hittills i år kan jämföras med Europa på 7,7, Nordamerika på 15,2 och Latinamerikafonderna på 19,5 procent, enligt fondinformationsföretaget Morningstar.

Av de regioner där svenskarna investerar mest är det bara Östeuropa som gått sämre under 2014, med en nedgång på 2,1 procent.

Småbolag går starka

Det är främst de tre senaste månaderna som Sverigefonderna tappat.

– Det har varit lite svagare. Vi hade en starkt inledning på året och sedan har börsen inte riktigt svarat, säger Günther Mårder, sparekonom på Nordnet bank, som ändå poängterar att ökningen är bättre än sparräntor och ur ett tioårsperspektiv väldigt god.

En orsak till att Sverige tappar är att börsen redan var högt värderad vid årets start.

Svenska företag påverkas av återhämtningen i Europa, som i sin tur påverkas av världens krishärdar och inte minst ryska hot om handelskrig.

Men allt är inte nattsvart på den svenska fondhimlen. Till exempel har flera svenska småbolagsfonder gått starkt.

– Svensk ekonomi går rätt hyggligt, relativt Europas. Det innebär att mindre bolag som kanske inte är fullt lika exponerade mot världen, utan mer har Sverige som huvudmarknad, gynnas, säger Günther Mårder.

Indien vinnare

Den stora vinnaren i fondracet hittills i år är Indien, där flera förvaltare kan redovisa uppgångar på över 50 procent. Trots det tycker inte Günther Mårder att genomsnittsspararen ska satsa mer än fem-tio procent i en sådan fond.

– Särskilt inte på en sådan marknad som är så svängig som den, för det kan innebära tvära kast. Nu har Bombaybörsen gått urstarkt senaste året, men vi ser också perioder de senaste åren då den fullständigt kollapsat, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.