Foto: TT

Svensk ekonomi går oväntat starkt

Uppdaterad
Publicerad

Svensk ekonomi växte med 1,3 procent under fjärde kvartalet 2015, visar preliminära siffror från SCB. Det var betydligt högre än ekonomer väntat sig. På årsbasis blir det 4,5 procent, den högsta tillväxten sedan 2010.

– Det är det femte kvartalet i rad med en stabil ökning omkring en procent, skriver SCB i ett pressmeddelande. Stark export och ökad privat konsumtion, främst av bilar, bidrog till den ökade tillväxten.

På årsbasis låg tillväxttakten på 4,5 procent, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) nya preliminära siffror. Jämfört med kvartalet före växte bruttonationalprodukten med 1,3 procent.

– Det bekräftar bilden av att det går väldigt starkt i svensk ekonomi just nu. Samtidigt måste man säga att det finns en del orosmoln i vår omvärld, säger finansminister Magdalena Andersson till TT.

Hon nämner oron på börserna, att det har kommit en statistik från USA som inte varit så positiv och diskussioner om de europeiska bankernas ställning.

Men Magdalena Andersson tycker att utvecklingen för näringslivet och de investeringar som görs ändå borgar för att ställningen för svensk ekonomi kommer att vara fortsatt god.

Migrationen stärker tillväxt

– Det är en väldigt stark siffra. Svensk tillväxt är inne i en väldigt stark period men denna siffra var ändå överraskande stark.

– Det är både export, inhemsk efterfrågan och privat konsumtion som drar upp siffran. Bland annat har det ökande bostadsbyggandet och ökande migrationskostnader satt fart på tillväxten under det fjärde kvartalet 2015, säger Olle Holmgren, ekonom på SEB. 

Starkare än väntat

Flera andra ekonomer delar Olle Holmgrens bild. Man hade väntat sig starka siffror men inte så starka.

– Det jag tycker är positivt är att det är många faktorer som bidrar till att det är en hög tillväxt, både exporten, konsumtionen och investeringar, säger Swedbanks chefekonom Anna Breman..

Under lång tid, sedan finanskrisen, har det framför allt varit konsumtionen som har drivit svensk tillväxt, fortsätter hon.

– Nu ser man att det är en bredare uppgång i konjunkturen och det är positivt för utvecklingen.

Överhettning?

Liksom finansministern pekar flera  ekonomer på oron på börserna och andra faktorer i omvärlden som kan påverka ekonomi negativt.

Annika Winsth, chefekonom på Nordea, tycker dock att omvärldsbilden hos många analytiker ofta är lite väl mörk.

– De flesta prognosmakare tror fortfarande på en världstillväxt på 3,0 procent. Det är absolut hyggligt. Blir det på den nivån finns det absolut möjligheter för Sverige att dra nytta av det.

Svenska företag har i årtionden varit duktiga på att snabbt röra sig till länder där efterfrågan finns, en flexibilitet som följer av att vara ett litet och exportberoende land.

– Bromsar världsekonomin betydligt mer markant än de flesta tror i dag är det klart att då slår det också på svensk ekonomi. Men även om det bara blir 2,5 procent, är det inte dåligt, säger Annika Winsth.

Till Svenska Dagbladet säger hon att det till och med finns överhettningstendenser i den svenska ekonomin.

Högsta tillväxten sedan 2010

Tiilväxten på årsbasis var alltså 4,5 procent i Sverige under 2015, vilket är den högsta tillväxten sedan 2010.

I vårt södra grannland ligger tillväxten lägre. I Danmark gick ekonomin under sista kvartalet 2015 lite bättre än tidigare under året.  Men sammantaget blev 2015 en besvikelse jämfört med prognoserna i början av fjolåret.

BNP-tillväxten för helåret 2015 landade på plus 1,2 procent, enligt den nationella statistikmyndigheten. Bäst gick privatkonsumtionen, plus 2,1 procent under året. Däremot sjönk exporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.