Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström. Foto: TT

Swedbank anmälde efter information från visselblåsare

Uppdaterad
Publicerad

Misstankarna mot Swedbanks sparkade vd Michael Wolf uppstod redan för två helger sedan. Detta efter att man fått information från en visselblåsare inom banken. Misstankegraden är låg, men man var skyldiga att anmäla det man upptäckt, betonar advokaterna som banken samrått med.

Inte ens Michael Wolf själv kände till att han anmälts när Dagens industri publicerade de första uppgifterna om saken på fredagen vid lunchtid. Vid en blixinkallad presskonferens på eftermiddagen, med två advokater vid sin sida, redogjorde Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström för att man anmält Wolf och varför det hållits hemligt.

– Vi måste anmäla och det var förbjudet att säga något, säger Anders Sundström, styrelseordförande, på presskonferensen.

Swedbank sparkar sin vd

Då anmälan rör misstankar som faller under marknadsmissbrukslagen gäller regler om rapporteringsskyldighet som innefattar ett så kallat röjandeförbud, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

Enligt advokaterna innebär det att man inte ens fick berätta för personen som man rapporterat, och inte heller för andra utomstående. Att informera till exempel Swedbanks aktieägare ”hade varit i strid med gällande lag”.

Wolf själv är väldigt förvånad över anmälan och förnekar brott.

”Vi har befunnit oss i en svår situation”

Misstankarna mot Wolf uppstod för två helger sedan och informationen kom från en visselblåsare inom banken. Advokater kopplades in i fallet och efter samråd med dem gjordes en anmälan i fredags, bara dagen efter att Sundström själv fått kännedom om misstankarna.

– Jag förstår om omvärlden undrat om banken presenterat alla fakta. Vi har befunnit oss i en svår situation.

På måndagskvällen kallade han till styrelsemöte där man fattade beslut om att byta ut vd:n och dagen efter kom det oväntade beskedet: Michael Wolf får sparken med omedelbar verkan.

Anmälan var enligt Sundström inte avgörande för ”sakbeslutet”, men det spelade in på tiden för styrelsemötet och i beslutet om när Wolf skulle lämna vd-posten.

Enligt Sundström bidrog rapporteringen om Swedbanktopparnas fastighetsaffärer till viss del till att Wolf fick lämna vd-posten i tisdags.

– Men det var bara en del. Nu vet ni vad som var den felande komponenten, säger han nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank sparkar sin vd

Mer i ämnet