Tysk ekonomi växer igen

Uppdaterad
Publicerad

Trots tidigare oroliga signaler om en sviktande fart så växer den tyska ekonomin fortfarande, enligt nya inköpschefssiffror från analysföretaget Markit.

Det samlade inköpschefsindexet steg till 54,0 i september, från 53,7 i augusti.

Men tillverkningsindustrin tappar tempo, indexet föll från 51,4 till 50, 3. Däremot går det bättre i tjänstenäringen där inköpschefsindex steg från 54,9 till 55,4 i september.

Efter fallande BNP under andra kvartalet antyder inköpssiffrorna nu att det återigen är tillväxt i den tyska ekonomin och Tyskland fortsätter att vara det land som drar tillväxten bland euroländerna.

Euroländernas BNP-tillväxt landade på 0,3 procent under tredje kvartalet. Det samlade inköpschefsindexet sjönk från 52,5 i augusti till 52,3 i september, den lägsta siffran på nio månader. Det är framför allt tjänstesektorn som håller indexet över 50, vilket signalerar tillväxt. Indexet för tillverkningsindustrin ligger på 50,5 i september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.