Jacob Wallenberg. Foto: TT

Underkända avdrag i fokus på Investors stämma

Uppdaterad
Publicerad

Flera ägare kritiserar Investors skatteupplägg sedan Wallenbergsfärens maktbolag upptaxerats med en kvarts miljard kronor för 2013. En nyhets om SVT avslöjade i helgen.

Saken skuggade årsstämman och styrelseordförande Jacob Wallenberg pekade själv på ”elefanten i rummet”. Han undslapp sig liknelsen under en allmän frågestund för aktieägare och inledde en dialog med Investors vd Johan Forssell med uppenbart syfte att förekomma väntande kritiska frågor.

–Johan, är vi aggressiva skatteplanerare? Vad säger du?

– Nej, det är vi faktiskt inte, löd det föga förvånande svaret.

Sedan följde en förklaring byggd på det helt naturliga för moderbolaget Investor att låna upp centralt för att sedan vidarelåna pengar till dotterbolagen.

– Det gör vi för att reducera vår räntekostnad. Det är inte drivet av att reducera skatter, försäkrade Johan Forssell inför en nästan fullsatt hall i City Conference Center i LO-kvarteren i centrala Stockholm.

Inga tuffa frågor

Investorägare som pensionsförvaltarna Alecta och AMF har ifrågasatt låneupplägget och krävt en förklaring.

På stämman undrade Alectas ägaransvarige Ramsay Brufer vilken strategi Investor har i skattefrågor och varför pengar lånas ut till dotterbolag. Johan Forsell svarade att en viktig princip är att Investors beslut främst är kommersiellt motiverade, inte av skatteöverväganden. Och att låna ut till dotterbolag är helt enkelt billigare, sade han:

– Det är ett förfarande som de flesta privata och kommunala bolag använder sig av.

Timmarna före stämman krävde Albin Rännar, chef för intressebevakningen på Aktiespararna, att Investor skulle ”lägga korten på bordet”. Men när Aktiespararnas ordförande Göran Gezelius tog till orda på stämman kom inga frågor, i stället fick Jacob Wallenberg blommor och Johan Forssell en presentask.

Svaret dröjer

Skatteverket motiverar sin upptaxering med att avdragen för lånet som har gjorts inte följer det nya regelverk som trädde i kraft 2013. Lånets huvudsakliga syfte ser ut att vara att skapa en skatteförmån för koncernen, slår Skatteverket fast, bland annat sedan mottagaren av räntorna undkommer beskattning samtidigt som avdrag gjorts för räntekostnaderna hos låntagaren.

Det ska även ha dribblats med räkenskapsår och transaktioner med dotterbolag i Luxemburg, vilket enligt Skatteverket tyder på att det handlar om ett skatteupplägg.

– Vi använder oss inte av räntesnurror, vi drar av räntekostnader som de facto har uppkommit av affärsmässiga skäl, sade Jacob Wallenberg på stämman.

Enligt Investor ingår nästan 400 bolag i den aktuella revisionen, som nu lever i ovisshet kring hur regelverket ska tolkas; Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast att det är olämpligt att Skatteverket ger så kallade förhandsbesked med de nya reglerna.

Fakta: Upptaxering på 240 miljoner kronor

  • Det omstridda lånet togs av Investors dotterbolag Rotca AB 2007, med en ränta på 13,5 procent. Lånet togs för att finansiera förvärvet av sårvårdsbolaget Mölnlycke Health Care. Räntenivån har redan prövats i domstol, som dock beslutat att Skatteverket inte kunnat visa att den inte varit marknadsmässig.
  • I december i fjol underkände Skatteverket avdrag på 1,1 miljarder kronor för Rotca AB och upptaxerade samtidigt bolaget med 240 miljoner kronor för året, då syftet med låneupplägget ansågs vara att undgå beskattning vilket innebär att ränteavdrag inte får göras.
  • I samband med en refinansiering av Mölnlycke Health Care, som blev klar i september 2013, lades lånet om till en räntenivå på 5,2 procent enligt Investor.
  • Enligt Investor kan man se skuldförhållandena inom Investor som affärsmässiga då investmentbolagets externa upplåning under 2013, på 27,5 miljarder kronor, var betydligt högre än den interna utlåningen på 20,5 miljarder kronor.

Källor: Skatteverket, Investor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.