Unionen kräver höjd reallön och flexpension

Publicerad

Höjda reallöner och garanterade löneökningar för alla. Unionens förbundsråd har slagit fast sina generella krav inför vinterns stora lönerörelse.

Facket tänker dessutom återkomma i frågan om flexpension, att sätta av pengar som ska möjliggöra en nedtrappning av arbetstiden mot slutet av arbetslivet. I våras uppstod en konflikt med arbetsgivarparten Almega i den frågan som slutade i Arbetsdomstolen, där Almega i ett interimistiskt beslut fick rätt.

”Nu fortsätter arbetet med att öka avsättningarna till tjänstepensionen och att samtliga medlemmar ska omfattas av flexpension”, skriver Unionens ordförande Martin Linder i ett pressmeddelande.

I november kommer Unionen att tillsammans med de fyra andra facken i grupperingen Facken inom industrin att presentera lönekraven mer precist. De gamla löneavtalen löper ut sista mars 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.