Vad händer om de inte betalar?

Uppdaterad
Publicerad

Grekland kan bli första i-land någonsin som underlåter att betala tillbaka lån till IMF. Landet hamnar därmed i sällskap med Sudan, Somalia och Zimbabwe. Samtidigt riskerar långivarna att förlora enorma summor pengar.

Om Grekland går i statsbrankrutt blir det den största av sitt slag genom historien – landet är skyldigt nästan 3.000 miljarder svenska kronor. De främsta långivarna är Tyskland (629 miljarder kronor), Frankrike (404 miljarder) och Italien (354 miljarder), rapporterar BBC.

Enligt Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet innebär utebliven betalning att Grekland faktiskt hamnar i statsbankrutt.

Ekonomiska krisen i Grekland

Om de inte kan betala IMF så kommer de inte kunna betala de andra långivarna heller. Tre fjärdedelar av Greklands statsskuld ägs av EU-kommissionens, ECB:s och IMF:s medlemmar, det vill säga skattebetalarna.

Vad händer vid en statsbankrutt?

– Då börjar nya förhandlingar mellan långivarna och låntagaren. Båda tjänar på en uppgörelse, för långivarna är det bättre att få tillbaka något än ingenting. För låntagaren är det viktigt för att kunna få låna pengar i framtiden.

Lån på evig tid

Förhandlingarna kan innebära att en del av skulden skrivs av eller att lånet läggs om så att det löper utan ränta på evig tid.

Kommer landet att kunna betala ut löner och pensioner?

– Det kan bli så att de bara kan betala en del och sedan helt enkelt ge människor en lapp i handen att grekiska staten är skyldiga dem pengar.

Enligt Harry Flam kompliceras läget i Grekland av eurosamarbetet.

– Euroländerna är inte vanliga långivare. Hela eurosamarbetet förlorar i trovärdighet när pengarna inte betalas tillbaka, säger han.

Folkomröstning komplicerar

Läget i Grekland kompliceras dessutom av folkomröstningen på söndag den 5:e juli.

–  Blir det ett nej, då har ju grekerna sagt nej till euron. Då kommer euroländerna inte vilja fortsätta att stödja landet. Då klarar sig inte bankerna sig och grekland måste få ny valuta, säger Harry Flam.

– Om det blir ett ja säger folket också ja till euron och då öppnas fler möjligheter.

Enligt EU-kommissionären Jonathan Hill är EU:s finansiella system starkare och mer motståndskraftigt än tidigare efter den bankunion som infördes för fem år sedan.

– EU:s finansiella system kommer att klara vad som än händer med Greklands medlemskap i euro-zonen, säger han till Reuters.

Andra länder som varit i statsbankrutt är Argentina 2001 och Ryssland på 90-talet. Grekland har dessutom varit i statsbankrut tidigare, på 1800-talet och på tidigt 1900-tal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet