Vattenfall vill sälja tyska brunkolsverksamheten

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall vill sälja den tyska brunkolsverksamheten med kraftverk och gruvor.

– Brunkolsverksamheten är en belastning för bolaget, säger styrelseordföranden Lars G Nordström när han frågas ut i riksdagens konstitutionsutskott.

Han säger att han hoppas att ägaren staten, genom regering och riksdag, och bolaget kan enas om en försäljning. Han säger också att styrelsen har bedömt att det politiska läget i Tyskland, också vad gäller framtida skatter och syn på brunkolet, är så osäkert att det inte vore försvarbart att planera för att öppna nya dagbrott.

Enligt Nordström är det enda sättet för Vattenfall att nå sitt utsläppsmål för 2020 om 65 miljoner ton koldioxid att sälja verksamhet, det vill säga brunkolet.

Oavsett om Vattenfall och staten bestämmer sig för försäljning eller avveckling är det en svår balansgång gentemot tyska myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.