Volkswagen-köp av Scania kan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Pensionsförvaltaren Alecta och Swedbank Robur väntas svara ja eller nej till Volkswagens bud på lastbilstillverkaren Scania före det att budtiden löper ut på fredag.

Blir det nej kan affären stoppas. Alternativt kan VW tvingas höja sitt bud. Skulle affären fallera är fallhöjden för aktien, med 107 000 svenska ägare, stor. Detta har bland annat Aktiespararna varnat för när man rekommenderat sina medlemmar att säga ja.

Aktien fallit

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, manar på tisdagen i ett brev sina kunder till att ta ställning. Han ser tre val:

”Acceptera budet och hoppas på priset 200 kronor per aktie. Säg nej till budet, se aktien falla till 145 kronor och hålla tummarna för att bolaget klarar sig på egna ben även i framtiden. Sälj aktien direkt över börsen.”

När VW lade sitt bud i februari rusade Scania-aktien från drygt 140 nästan hela vägen upp till budets 200 kronor per aktie. Men sedan dess har kursen successivt fallit ned mot 182 kronor.

Vill inte avslöja

Den växande skillnaden avspeglar att marknaden ser det som allt mindre sannolikt att affären går i lås.

– Det finns en viss risk att Volkswagen kan behöva förlänga budtiden, säger Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken.

Alecta och Swedbank Robur har flaggat för besked före budtidens utgång. Exakt när vill de inte avslöja.

Fakta: Budet villkorat av 90-procentigt stöd

  • Budgivaren Volkswagen har tillsammans med MAN 62,6 procent av aktierna och 89,2 procent av rösterna. Som villkor för att slutföra transaktionen har VW krävt stöd av 90 procent av aktiekapitalet. Detta saknas ännu.
  • Swedbank Robur och Alecta, som ännu inte tagit ställning, har 1,9 respektive 2,0 procent av Scania-aktierna.
  •  En oberoende styrelsegrupp har rekommenderat ägarna att avvisa budet, då det inte ansågs motsvara värdet på Scania. Fondförvaltarna AMF, Fjärde AP-fonden och Skandia Liv, med sammanlagt 2,4 procent av aktierna, har med hänvisning till detta sagt nej.
  •  Därtill sitter så kallade index-fonder, som per automatik säger nej då de inte tar ställning till budet, på över 2 procent av Scania-aktierna.
  •  Automatiskt nej väntas även från en stor andel av alla småägare i bolaget, med mindre än 10 000 aktier. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.