Volvo befarar miljardsmäll

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilstillverkaren Volvo har gjort en avsättning på 400 miljoner euro (3,7 miljarder kronor) för att täcka befarade kostnader med anledning av EU:s utredning om misstänkt kartellbildning.

Avsättningen påverkar resultatet för årets fjärde kvartal negativt, skriver Volvokoncernen i ett pressmeddelande.

”Processen befinner sig dock fortfarande i ett tidigt skede och det är mycket osäkert vad det slutgiltiga resultatet av kommissionens utredning eller omfattningen av eventuella böter blir”, skriver Volvo.

Det var i förra veckan som EU-kommissionen meddelade att utredningen kring misstänkt kartellbildning bland flera av Europas stora lastbilstillverkare, som pågått i nästan fyra år, tagit ett kliv framåt.

Utredning sedan 2011

I januari 2011 fick bland annat Volvokoncernen och numera VW-ägda Scania oanmälda besök av utredare från kommissionen, som var på jakt handlingar som kunde bevisa att bolagen gjort upp i det tysta om vad tunga och medeltunga lastbilar ska kosta i Europa.

Nästa steg, innan EU-kommissionen fattar beslut, är att bolagen ges möjlighet att förklara sig. De riskerar miljardböter om de fälls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.