VW kapar investeringarna

Publicerad

Den tyska biljätten Volkswagen (VW) kapar investeringsbudgeten för nästa år med en miljard euro, motsvarande cirka 9,3 miljarder kronor. Analytiker uppskattar att utsläppsskandalen kan komma att kosta Volkswagen 40 miljarder euro eller mer.

Senare i dag ska VW presentera en åtgärdsplan för amerikanska myndigheter om hur bilar som försetts med fuskande mjukvara ska fås att leva upp till USA:s lagstiftning om avgasutsläpp.

VW har erkänt att totalt elva miljoner fordon världen över försetts med mjukvaran som ljuger om mängden utsläppt kväveoxid. Därefter har skandalen vuxit till att omfatta även koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning på ytterligare 800 000 fordon.

USA-chefen Michael Horn säger sig förstå kundernas ilska och frustration, men tillägger att åtgärderna ”kommer att ta tid”. När han vittnade i den amerikanska kongressen satte han tidsramen till mellan ett och två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volkswagens utsläppsbluff

Mer i ämnet