IMF:s Greklandschef Delia Velculescu har i samtal med grekiska och europeiska tjänstemän framfört krav på skuldlättnader för Grekland. Foto: TT

EU bekräftar nytt lån till Grekland – på 86 miljarder euro

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart: Grekland får ett nödlån på 86 miljarder euro. Det bestämde euroländernas finansministrar i kväll.

Tidigare i dag godkände också det grekiska parlamentet villkoren för stödpaketet.

Finansministrarna enades vid ett möte i Bryssel på fredagen.

– Tillsammans har vi blickat ner i avgrunden, men i dag kan jag glatt meddela att alla har levt upp till sina åtaganden. Grekland lever upp till sitt ambitiösa reformåtagande, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Ekonomiska krisen i Grekland

– Meddelandet idag är tydligt, Grekland stannar och kommer oåterkalleligen att stanna i eurosamarbetet.

Utbetalning nästa vecka

En första utbetalning på 13 miljarder euro kommer redan nästa vecka, vilket betyder att Grekland kommer att kunna betala en skuld till den europeiska centralbanken som förfaller den 20 augusti.

Internationella valutafondens (IMF) chef Christine Lagarde deltog i mötet via telefon och sägs vara positiv till överenskommelsen.

Enligt källor till Reuters är euroländerna beredda att vidta åtgärder, bland annat genom att förlänga löptiderna på grekiska lån, för att landet ska uppnå en mer ”hållbar” skuldnivå. Det skulle kunna göra det mer sannolikt att IMF ställer upp på ett tredje stödprogram.

Risk för regeringskris

Villkoren för det omstridda stödpaketet godkändes tidigare i dag också av det grekiska parlamentets 300 ledamöter där 222 röstade ja.

Fast Tsipras kan få betala ett högt pris efter sin kovändning i frågan inför hotet om en akut bankkris och ett påtvingat utträde ur eurozonen. Han har förlitat sig på stöd av höger- och mittenparlamentariker för att få grönt ljus för paketet och hotas nu av nyval.

Bland vänsterpartiet Syrizas 149 ledamöter valde 43 att antingen rösta nej eller avstå från att rösta. Det innebär att Tsipras minoritetsregering nu ser ut att sakna det stöd som krävs enligt den grekiska konstitutionen på minst 121 av 300 mandat i parlamentet.

Tsipras väntas begära en förtroendeomröstning inom en vecka och företrädare för högeroppositionen har redan klargjort att de förvisso stödjer det nya stödprogrammet, men att de skulle rösta ned Tsipras regering i en förtroendeomröstning.

Fakta: Tredje stödprogrammet på fem år

Av det grekiska parlamentets 300 ledamöter deltog 297 i torsdagens kritiska omröstning om krislandets tredje stödprogram. Av dessa röstade 222 ja, 64 nej medan 11 avstod från att rösta.

Det tredje stödprogrammet till Grekland på fem år väntas bli sjösatt i augusti. Det består av nödlån på 86 miljarder euro, som betalas ut på villkor att Grekland genomför impopulära reformer, privatiseringar och avregleringar av sin ekonomi.

Det konkursmässiga eurolandet Grekland har sedan våren 2010 fått två andra stödprogram med nödlån på sammanlagt 240 miljarder euro. De åtgärder som har krävts för att få nödlånen anses ha bidragit till att fördjupa landets recession, som raderat ut en fjärdel av ekonomin på fem år.

Landets skuldbörda har svällt till nästan 180 procent av BNP och fortsätta upp till 200 procent, enligt IMF:s ekonomer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet