Kerstin Laurén Stensåsen, expert på gärningsmannaprofiler, menar att gärningsmannen kan ha ett udda förhållande till hämnd. Foto: SVT/TT

Expert: Han kan ha varit ute efter hämnd

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter vansinnesdådet i München i går kväll då en 18-åring misstänks ha skjutit ihjäl minst nio personer i ett köpcentrum så kommer nu analyser om vad som kan ha utlöst masskjutningen.

Kerstin Laurén Stensåsen är överläkare, psykiatriker och expert på gärningsmannaprofiler. Hennes första analys av den misstänkte 18-åringen är att han har inspirerats av av andra liknande dåd och att det här kan hända precis var som helst, när som helst.

– Jag tänker att det här är en udda person och eftersom man säger att han under en mycket lång tid varit utsatt för mobbning så tänker jag att han har ett sätt att hämnas som inte är likt andra människors sätt att hämnas eller agera, det säger experten på gärningsmannaprofiler psykiatrikern Kerstin Laurén Stensåsen.

Dödsskjutning i München

Svårt att upptäcka

Kerstin Laurén Stensåsen menar också att det är svårt att tidigt upptäcka den här typen av människor

– Det är väldigt svårt. Bara för att man är en lite avvikande udda ensamvarg så behöver ju inte det betyda att alla har tankar på hämnd och vedergällning för det som de anser sig vara utsatta för.

Ett exempel på det menar Kerstin Laurén Stensåsen är massmördaren Anders Behring Breivik.

– Han blev ju i något skede diagnostiserad som schizofren, vilket han uppenbart inte har eftersom han planerade sina dåd under många år.

Skiljer sig från andra attentatsmän

Det finns också stora skillnader mellan den misstänkte 18-åringen och många andra attentasmän menar Laurén Stensåsen

– Skillnaden på den här pojken och många andra personer som begår liknande dåd är ju att den här pojken har tagit sitt liv medan andra dött i strid med polisen. Så han har troligen haft ett mål att döda så många människor som möjligt och sedan begå självmord

På frågan om det här kan ske i Sverige blir svarar Stenåsen:

– Absolut, var som helst när som helst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i München

Mer i ämnet