Foto: TT

”SD har utnyttjat situationen”

Uppdaterad
Publicerad

Statsvetaren Nicholas Aylott tror att följden av den brutna decemberöverenskommelsen är en fortsatt svag regering. – Det enda som skulle ge en stabil regering skulle vara en stor koalition som det finns i andra länder. I Sverige skulle det vara ett samarbete mellan exempelvis Socialdemokraterna och Moderaterna och det är osannolikt, säger han.

Statsvetaren Nicholas Aylott menar att skälet till att decemberöverenskommelsen föll var att Kristdemokraterna känt sig trängda av opinionen.

– KD har tittat på opinionssiffrorna och ser att de inte tjänat på decemberöverenskommelsen däremot går Sverigedemokraterna framåt. SD har utnyttjat situationen och kallat sig Sveriges enda oppositionsparti, säger Aylott.

DÖ upphävd

Statsvetare: väntat

Aylott tycker inte att det var förvånande att DÖ upphävdes även om det gick väldigt fort. Han tycker också att det är osannolikt att det framöver skulle bli en stabil och stark regering.

– Det enda som skulle ge en stabil regering skulle vara en stor koalition som det finns i andra länder. I Sverige skulle det vara ett samarbete mellan exempelvis Socialdemokraterna och Moderaterna och det är osannolikt.

Andreas Carlsson i Kristdemokraternas partistyrelse kämpade för att decemberöverenskommelsen skulle upprätthållas men blev alltså nedröstad. Ett av hans argument var att man måste kunna lita på Kristdemokraterna men menar att det fortfarande går.

– Man kan lita på att Kristdemokraterna kommer vara ett aktivt oppositionsparti, säger han.

”Medlemmarna måste få säga sitt”

Lars Adaktusson menar att DÖ föll var en stor framgång för demokratin eftersom det innebär att ordentlig oppositionspolitik nu kan föras. Han tycker inte heller att det är tal om ett löftesbrott eftersom partimedlemmarna inte tidigare fått vara med att besluta om överenskommelsen.

– Det är en överenskommelse som ska gälla i åtta år och då måste medlemmarna få säga sitt. Det är ett skäl att säga upp den här avtalet, säger Lars Adaktusson (KD).

KD sätter press på regeringen

Stefan Löfven har sagt att det enda alternativet till DÖ är blocköverskridande samarbeten och även om Carlsson menar att det finns öppningar för det i enskilda frågor sätter han press på regeringen som han menar har ansvar att hitta stöd för sin politik.

– Regeringen kan inte ta stödet för sin budget för givet utan Stefan Löfven måste hitta åtgärder för att kunna hitta trovärdighet för sitt sätt att leda landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DÖ upphävd

Mer i ämnet