Magnus Kolsjö, vice ordförande för RFSL, berättar nu öppet om hoten han fått utstå på grund av sin läggning och sin aktiva roll inom hbtq-rörelsen.

Fick vykort hemskickat med hot och besök i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Fler hbtq-personer vittnar om att hotbilden mot dem blivit värre det senaste året. RFSL:s vice ordförande Magnus Kolsjö berättar nu för första gången om hur han blev hotad i sitt hem nyligen.

– Det var väldigt obehagligt, säger han.

Efter att RFSL:s ordförande i Stockholm, Anton Johansson, lämnat sitt uppdrag på grund av han blivit hotad vittnar nu fler inom rörelsen om att situationen har blivit värre det senaste året.

Magnus Kolsjö är vice ordförande för RFSL, för ett par veckor sedan fick han hem ett vykort som inleddes med texten ”Hallå jävla bögjävel”. Han berättar även att han haft påhälsning av personer utanför sitt hem som klistrat klistermärken med texten ”Krossa homolobbyn”.

– Det är väldigt obehagligt. Jag tycker att det är stor skillnad mot de hot som kommer på sociala medier, det är ändå lite distans. Det är också obehagligt, men inte lika personligt. Det här att någon letar upp var du bor, köper frimärke och anstränger sig. Det känns mer, säger Magnus Kolsjö.

Många vittnar om rädsla

Flera andra som SVT Nyheter pratar med beskriver att hotbilden mot hbtq-personer blivit värre det senaste året och vill inte vara med i artikeln på grund av rädsla för hot.

Däremot visar statistik från BRÅ, brottsförebyggande rådet, att antalet anmälda hot inte ökade under 2015. Hur det har sett ut under 2016 kommer inte att presenteras förrän till hösten.

”En annan mentalitet idag”

Vid polisens hatbrottsgrupp känner man igen beskrivningen som hbtq-rörelsen gör, att klimatet blivit hårdare.

– Absolut. Vi ser att vi börjar närma oss val och att nazistiska grupper som Nordfront försöker ta mark och delar ut flygblad. På så sätt är det en annan mentalitet i samhället i dag, säger Shari Tingman, utredare på hatbrottsgruppen.

Även på tidningen Expo, som bevakar högerextrema grupper, har man sett ett trendbrott de senaste åren, med en ökad hotbild mot homosexuella och andra inom hbtq-gruppen.

– Den här högerextrema homofobin har ökat i intensitet de senaste åren. Det är tydligt att det har hänt något. Man tar ner prideflaggor som man eldar upp med förtjusning och agerar sedlighetspolis. Man har flyttat fram hela paketet under parollen att man ska krossa homolobbyn, säger Jonathan Leman, researcher på Expo.

Arbetet fortsätter trots hot

För Magnus Kolsjö på RFSL fortsätter arbetet med att fortsätta jobba för hbtq-personers rättigheter i samhället, trots hoten.

– Vi kan inte tiga stilla, utsätts för hot och trakasserier utan att våga berätta. Om vi är tysta hur ska vi då komma till ordning med problemet?

Känner du dig rädd ibland?

– Det är en svår fråga att svara på. Jag tror inte att man ska låta sig skrämmas av det här. Men man måste vidta de åtgärder som krävs för att känna sig trygg, säger han.

LÄS MER: Hotad RFSL-ordförande avgår i Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.