Foto: TT

”Slut på klagosånger och skitetiketter”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Gustav Fridolins tal var en lovsång till kompromissen och fortsatt regeringsmedverkan. Av ovationerna att döma var kongressen med på noterna, i alla fall i stunden. En som gläds åt de nya tongångarna är Stefan Löfven som kan få ett bra förhandlingsläge i förhållande till Miljöpartiet.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Gustaf Fridolin har ändrat attityd och nu kräver han detsamma av partiet. Språkröret har gjort avbön på avbön och kommer aldrig mera att säga skit om ett beslut han varit med om att fatta. En politik som inte går Miljöpartiets väg ska hädanefter var utgångspunkten för att söka nya vägar, anpassade efter verkligheten. Slut på klagosånger och skitetiketter.

Svår prövning väntar

Av partiet begär han en sorts rättning i ledet. Det betyder att gröna företrädare ombeds lugna ner sig och sluta upp med att ställa sig framför mikrofonerna och ställa ultimatum för regeringsmedverkan i än den ena än den andra frågan. Svenska folket ska vara trygga med att de har en regering som är beredd att lösa frågor och klara uppdraget, är det statsmannamässiga budskapet som Fridolin vill sända ut till väljarna. Bara att tacka och ta emot för Stefan Löfven som fått svart på vitt i ett kongresstal på att Miljöpartiets ledning är beredd att acceptera en hel del för att behålla platserna i regeringen. 

Men bara för att Fridolin vill att partikamraterna ställer upp på devisen ”vi ställer oss inte vid sidan av” betyder det inte nödvändigtvis att det blir så. Ingen partist, framförallt inte miljöpartister, gillar tillrättavisningar uppifrån. Den stora och svåra prövningen kommer om ett par veckor när regeringen tar ställning till om Vattenfall ska få sälja sin brunkolsverksamhet till det tjeckiska bolaget EPH. För många, även de kompromissvilliga, vore det en katastrof. All den gröna politik som avgående och nya språkrör och partisekreterare vill pränta in att partiet fått igenom uppvägs inte av en försäljning med fortsatt kolbrytning. Då är allt förstört som ett av ombuden formulerar det i en paus.

Debatt om flyktingamnesti

Redan i eftermiddag ska kompromissens små steg till målet prövas. Då debatterar de gröna ombuden flyktingpolitiken där ett av kraven är amnesti för de som fått avslag på sina asylansökningar och som fortfarande befinner sig i landet. Det vill inte partistyrelsen och stalltipset är att kongressen går språkrörens väg den här gången.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.