Fyra häktade för brandattentat mot socialen

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen häktades fyra personer misstänkta för mordbrand mot tre olika socialtjänstkontor i Botkyrka och mot en av de anställda socialsekreterarnas bil.

Socialtjänstkontor i Botkyrka har upprepade gånger brunnit. Senast var den 27 augusti då en hög med bildäck sattes i brand utanför socialens kontor i Tullinge.

Samma dag sattes en av de anställdas bil i brand på Värmdö och attackerna har orsakat stor oro bland de som arbetar på Socialtjänsten i Botkyrka.

Attacker mot socialtjänsten

Socialtjänsten i kommunen har vid upprepade tillfällen utsatts för protester och attentat efter socialens beslut att omhänderta barn. Under sommaren har flera anonyma lappar satts upp med texten ”sluta omhänderta barn på ett felaktigt sätt”. Och socialtjänsten kopplar samman lapparna till brandattackerna.

På fredagen kunde fyra personer, tre män och en kvinna, gripas och på måndagen begärdes de häktade.

– En person häktades som anstiftare till de här brotten, en person häktades för medhjälp till de här brotten och två personer häktades som gärningsmän, varav en häktades på på en svagare misstankegrad, skäligen misstanke. Samtliga är misstänkta för sex punkter varav en skadegörelse och fem mordbränder, säger kammaråklagaren Stefan Creutz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker mot socialtjänsten

Mer i ämnet