Magnus Olsson, som driver en mindre butik i Landskrona, sade nej till att köpa en självriskelimering, men fick ändå en faktura. Inte från Sicura, utan från – Prioritet Finans. Foto: SVT

Prioritet drev in pengar åt misstänkt bluffbolag

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Fakturaköpare ska ha god kännedom om sina kunder. Ändå skrev Prioritet Finans egen vd ett avtal med en person han aldrig ens träffat. Och i ledningen för det misstänkta bluffbolaget mannen företrädde finns personer med kopplingar till det kriminella mc-gänget Bandidos.

För en mindre avgift skulle företaget Sicura Europa AB betala självrisken åt de företag som tecknade avtal. Självriskeliminering kallas det på branschspråk.

Enligt polis och åklagare rörde det sig egentligen bara om en ren bluff. En anställd, som själv blev lurad på lönen, berättar att kontoret en dag bara var tomt – allt var borta.

I polisförhör har det senare framkommit att personer med höga positioner i företaget har kopplingar till mc-klubben Bandidos, något chefen också skyltat öppet med på sin Facebook-sida.

Den man som Prioritet Finans vd Nils Wiberg skrev avtal med är dock en person, boende i Turkiet, man aldrig träffat. Trots det köpte Nils Wiberg fakturor för två miljoner kronor av Sicura.

Prioritet Finans har dessutom fortsatt att driva in fakturor åt Sicura, trots att kunder lurats på miljonbelopp.

Magnus Olsson, som driver en mindre butik i Landskrona, sade nej till att köpa en självriskelimering, men fick ändå en faktura.

Inte från Sicura, utan från – Prioritet Finans.

– De krävde in pengarna, vi bestred det och efter två telefonsamtal var saken över. Ingenting behövde betalas. Men så finns det människor tyvärr som blir rädda för att det kommer ett sånt brev och betalar in de här pengarna ändå. Det är money for nothing! Folk bara betalar.

Vad tänker du om att de gör den typen av påminnelser åt Sicura då?

– Jag tycker det är åt helvete för jävligt. Det tycker jag. Definitivt.

Varför då?

– Ja, alltså de skor ju sig på folks olycka helt enkelt. Det är lyxförpackade gangsters. Jag gillar det inte alls, säger Magnus Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.