Hockeysatsningen kostar invånarna hundratals miljoner

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Leksands kommun har satsat stora pengar på att hjälpa hockeylaget, Leksands IF, tillbaka till elitserien. Bland annat skänkte kommunen två ishallar till klubben. Notan för skattebetalarna – över hundra miljoner kronor.

År 2004 skänkte kommunen två ishallar till Leksands IF för en krona – så att laget skulle ha råd att bygga en egen helt ny arena.

Affären genomfördes genom att kommunen gick in i LIF:s fastighetsbolag med ishallarna som så kallad apportegendom, det vill säga klubben fick ishallar istället för pengar och kommunen fick aktier. Ishallarna värderades till 39 miljoner kronor. För det fick kommunen 9 procent av aktierna i LIFFAB.

UG – Kommungranskarna Leksand

– Att vi gick in med dem i formen av apportegendom var egentligen av redovisningstekniska skäl för att fastighetsbolaget skulle kunna ta upp värdet av anläggningarna, säger Göran Wigert, kommunchef i Leksand.

Varför låg det i ert intresse att LIF skulle få kunna få upp värdet i sin bokföring?

– Nja, det låg inte direkt i vårat intresse.

Men det var därför ni gjorde så sa du.

– Ja, det var det, säger Göran Wigert.

Med värdet av de två ishallarna i fastighetsbolaget kunde klubben sedan få lån för att bygga den nya arenan. Men det som för kommuninvånarna i Leksand såg ut som en gåva till LIF blev en dyr affär.

Räknar man samman avskrivningar, bidrag och bygge av parkeringsplatser med mera som kommunen betalade i samband med affären och det nya arenabygget landar notan på 120 miljoner kronor.

Och för att kunna erbjuda allmänheten istid hyr sedan kommunen hallarna av hockeyklubben – kostnad, fyra och en halv miljon om året i 25 år framöver. En hyra som kommunen senare själva höjde med 2.5 miljoner om året. En hyreshöjning som kommunchefen insåg kunde vara kontroversiell. I ett mail uppmanade han hålla informationen hemlig då den i ”fel händer” skulle kunna äventyra hela beslutet.

Ulrika Liljeberg är ordförande i kommunstyrelsen i Leksand. När kommungranskarnas reporter, Sophia Djiobaridis träffar henne tycker hon inte att det är något konstigt med affären.

– Jag har egentligen ingen åsikt om den, jag var inte med på den tiden, jag satt inte i fullmäktige eller kommunstyrelsen. Jag hanterar det vi har i dag, säger Ulrika Liljeberg (C).

Men vad tycker du om affären?

– Jag har ingen åsikt om den.

Leksands kommun hävdar att aktierna i fastighetsbolaget aldrig varit värda 39 miljoner.

Reporter: Sophia Djiobaridis

Text: Magnus Johansson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kommungranskarna Leksand

Mer i ämnet