Hinder för ungdomsutbyte

Publicerad

Sedan slutet av 90-talet har Arvidsjaurs kommun tagit emot ett stort antal ungdomar från olika europeiska länder i ett internationellt utbyte finansierat av EU.

Men under senare år har det blivit svårare för ungdomar från Arvidsjaur att på motsvarande sätt delta i projekt utomlands.

Det beror på  attreglerna för ersättning vid arbetslöshet ändrats 2006, vilket gjort det svårare för Arvidsjaur att skicka arbetslösa ungdomar till EU-länder, eftersom ungdomarna förlorar sin arbetslöshetsersättning om dom inte är i Sverige.

Bengt Norén är chef för kommunens arbetsmarknadsenhet och han är kritisk.

Ungdomsutbyte i Norrbotten

– Det här är inte bra, det skapar en exkludering, säger han.

Men Bengt Norén hoppas att en förändring ska ske ganska snart.

Inför nästa period med EU-medel är ett av kraven att det inte ska finnas hinder som gör det svårt för ungdomar att delta i internationella projekt. Annars finns risken att man inte får EU-medel till den typen av arbete som Arvidsjaur bedriver tillsammans med sina samarbetspartners i Europa.

Nu väntas också inom kort en ny förordning från regeringen som Bengt Norén hoppas ska lätta på regelverket för arbetslösa.

– Vi har stora förhoppningar om att komma över dom här trösklarna, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsutbyte i Norrbotten

Mer i ämnet