Foto: TT

Hundratals flyktingar till Sverige i natt

Uppdaterad
Publicerad

Många människor flyr nu till Sverige via färjor från Tyskland.

Mellan 150 och 175 flyende människor är ombord en Stena Line-färja mellan Kiel och Göteborg, rapporterar gp.se. Färjan kommer fram på fredagsmorgonen.

Stena Line omfattas inte av samma regler om transportöransvar som flygbolag när det gäller att transportera migranter.

#flykt

– När det gäller passkontroll har vi som rederi ingen skyldighet att begära pass av dem som reser med oss. Och i den här situationen som är nu har vi sagt att har man en giltig biljett och är på väg till Sverige så är alla välkomna ombord, säger Jesper Waltersson, informationschef på Stena Line, till tidningen.

”Människor har gått långt”

Nyhetsbyrån Ritzau rapporterar att 120 flyktingar är på en färja på väg till Trelleborg och hänvisar till uppgifter från tysk polis. Ytterligare 200 miänniskor väntas ta sig till staden med en annan färja under natten.

På Malmö centralstation fanns beredskap att ta emot många flyktingar under natten. Röda korset och andra frivilligorganisationer finns på plats.

– Vi finns här med våra första hjälpen-grupper. Det är många fotskador, blåsor, människor har gått långt. Det är barn som har diaréer och feber. De tar vi hand om, säger Tomas Kinning på Röda Korset i Malmö.

Nödrop från Lesbos

Många av flyktingarna som kommer till Sverige tog sig till Europa via den grekiska ön Lesbos. Därifrån kommer det nu larmrapporter om den allt mer ohållbara humanitära situationen.

I hamnområdet i Mytilene sover ihopträngda barn på kartonger på betongen, med rännilar av stinkande urin rinnande omkring sig, rapporterar BBC:s utsände.

Barnen och vad som finns kvar av deras familjer tillhör de över 100 000 flyktingar och migranter som har tagit sig till Lesbos hittills i år, som ett steg på färden mot en framtid i asyl i Nord- eller Västeuropa. Enligt grekiska myndigheter har 22 500 migranter officiellt registrerats på ön sedan en akutmottagning öppnades i måndags, rapporterar AFP.

I misären

Många av de flyende har krig, död och sönderbombade hemstäder i färskt minne. De tillbringar i snitt cirka tio dagar i Grekland, varav omkring en vecka på Lesbos.

-Men det varierar väldigt, säger norrmannen Thomas Syvertsen, som sedan augusti rapporterar om flyktingkrisen i Grekland till Internationella rödakorsförbundet i Genève.

Väntetiden har minskat något tack vare ett nytt registreringscentrum på en gammal fotbollsarena på ön. Fler extrainsatta färjor till fastlandet hjälper också till.

Syvertsen, som befinner sig på Lesbos för andra gången på kort tid, oroas av rapporter om konflikter och sammandrabbningar mellan lokalbor, polis och flyktingar. Och han upprörs av att de flesta som anländer får klara sig på egen hand de första dygnen på ön. Varken taxi eller bussar får enligt regelverket hjälpa att köra oregistrerade flyktingar, även om de kan betala för sig.

Klarar inte av det här

På Lesbos stränder, dit båtarna med flyende anländer, är det i första hand små grupper av civila som hjälper till. Oftast är det turister från länder som Norge, Danmark och Storbritannien.

-Det borde skötas av grekiska myndigheter, säger Syvertsen, som tycker att situationen är så allvarlig att det krävs en samordnad internationell insats.

-Grekland klarar inte av att ta hand om det här.

Flödet av flyende till Grekland, som enligt FN:s flyktingorgan UNHCR uppgick till 81 000 människor i augusti, ser inte ut att avta i närtid.

-Det ser ut att bli lika många som kommer i september som det var i augusti, kanske ännu fler, säger Syvertsen.

Han påminner samtidigt om att kriget de flesta flyr från, i Syrien, fortfarande pågår. Antalet flyktingar därifrån väntas därför ligga kvar på liknanden nivåer även nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet