Fritt fram för .vadsomhelst

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det fritt fram för företag att hitta på egna domänsuffix, så kallade generiska toppdomäner, till sina webbsidor. Välkända domäner som .se eller .com kommer att få konkurrens av mer specifika sufix som .eco, .love eller .gay.

Organisationen ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), som har ansvar för internets adresser, röstade i dag med stor majoritet för att tillåta nya de suffixen, trots att det finns oro för att de kan skapa förvirring.

Från och med den 12 januari 2012 kommer ICANN – en icke vinstinriktad organisation som ansvarar för internets toppdomäner – att börja att ta emot ansökningar om den nya domänsuffixen, som väntas sjösättas i slutet av 2012.

De nya toppdomänerna

Kostnaden för en ansökan är knappt 1,2 miljoner kronor plus drygt 160.000 i en årlig avgift till Icann.

Något som gör det svårt för mindre välbeställda företag och gräsrotsorganisationer att söka.

Stoppades

Redan i juni 2008 beslutade Icann att på sikt tillåta fler så kallade generiska toppdomäner. Ett beslut som sågades av en rad organisationer som då ansåg att ICANN inte riktigt tänkt klart i frågan.

Senast i december stoppades det slutgiltiga beslutet om att tillåta fler nya toppdomäner. Icanns rådgivande kommitté GAC, som består av representanter från olika regeringar, ansåg att en rad frågor måste diskuteras vidare.

Kallt krig

Och flera organisationer siktar redan på att lägga vantarna på samma toppdomännamn. Bland annat om det miljövänligt klingande .eco där två grupper sedan en tid flyttat fram sina positioner.

Den ena leds av ex-vicepresidenten och nobelpristagaren Al Gore och den andra av den före detta statschefen i forna Sovjetunionen, Michail Gorbatjov.

Och det finns pengar att tjäna. Det företag som skaffar sig rättigheterna till .sport förväntas sälja minst 200.000 webbplatser. Antingen till företag som köper upp en rad namn för att sedan sälja vidare till enskilda aktörer eller direkt till dem som står för sajterna.

Hur detta ska gå tillväga är något som Icann fortfarande debatterar.

Rött ljus för .nazi?

Mer kontroversiella namn som .nazi kommer att bedömas noga av Icann utifrån den sökandes identitet och avsikt. Stora företag som Microsoft och Walmart kommer att ha företräde till .microsoft och .walmart.

Likaså kommer specifika geografiska platser att ha företräde till sitt namn. Hur man ska prioritera om flera städer med samma namn ansöker är dock fortfarande oklart.

Fakta

Fakta: Toppdomäner

• Toppdomäner (engelska top-level domain) delas in i nationella toppdomäner som .se eller generiska toppdomäner som i huvudsakligen används mer beskrivande. Till exempel .com för kommersiella sajter, .gov som är begränsat till amerikanska myndigheter och .edu som är reserverat för utbildningar. 

• Det finns 22 generiska toppdomäner på internet. Till exempel .com .net .edu och .org. 

• De nationella toppdomänerna såsom .se och .de finns det hundratals av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De nya toppdomänerna

Mer i ämnet