Malmö Central. Foto: Mikael Nilsson

400 flyktingar kom till Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra flyktingar kom med Öresundståget till Malmö från Köpenhamn i Danmark i går, de flesta kom i går kväll.

Under tidiga och sena kvällen kom det omkring 400 flyktingar till Malmö Central med Öresundståg från Köpenhamn i Danmark, uppger Skånepolisen för SVT. Samma siffra anger också Lena Yohanes, som arbetar på plats för Röda Korset, för SVT.

– Det har kommit väldigt många under kvällen, vi och flera andra på plats uppskattar antalet till någonstans mellan 300 och 400 personer. Från klockan 17 och framåt har det varit ett ständigt flöde. Med varje tåg från Danmark så kommer det många nya, säger Lena Yohanes. 

#flykt

77 dagars resa

En av alla nyanlända är Ghanem Mahmoud från Irak. Han har varit på resande fot i 77 dagar. Han satt fast i Grekland en längre period och nu senast två dagar i Danmark.

– Jag väntar på bussen, de säger att den kan komma om en timme, men nu kanske i morgon bitti. Jag vill åka till Finland för att få en framtid, för där är det lugnt och kallt, säger Ghanem till SVT.

Många frivilliga

I början av kvällen fanns det bara frivilligorganisationer på plats som Röda Korset och Frälsningsarmén, men senare kom också representanter från Migrationsverket till Malmö Central.

– Det har kommit ganska mycket människor till Malmö Centralstation som vi nu bussar till vår verksamhet, först och främst till Jägersro, för att påbörja den asylprocess som finns, säger Per Ek på Migrationsverket till SVT.

Vid midnatt fanns det ett hundratal flyktingar kvar på centralstationen, tidigare under kvällen hade flera hämtats upp av olika privatpersoner, men många bussades också därifrån till tillfälliga boenden.

– Vi har beredskap för de som kommit ikväll. De ska få boende och först och främst mat och lite lugn och ro. Därefter ska de registreras och asylprocessen börjar, säger Per Ek på Migrationsverket.

Skavsår och brännskador

Röda Korset räknar med att fortsätta arbetet under större delen av natten, säger Lena Yohanes på Röda Korset. 

– Vi har förstahjälpen grupper på plats. Det är många som har skavsår, man har gått länge. De har också fått brännskador av att ha varit i solen länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet