Stora mängder sprit förs över från Tyskland till Sverige med bussar. Foto: TT

46 anhållna efter jätterazzia mot spritbussar

Uppdaterad
Publicerad

Maskerade bussresor med fejkade resenärer till gränshandeln i Tyskland har fått en påhälsning av Tullverkets jättelika kontrollinsats. Resultatet: 46 anhållna personer, 82 inledda förundersökningar och närmare 44.000 liter beslagtagen alkohol.

Resenärerna på de misstänkta bussarna får betalt för att påstå att en viss del av alkoholen ombord är för privat bruk – trots att de varken köpt eller äger den, enligt Tullverket.

Vissa personer reser med bussarna flera gånger per månad och kommer alltid med samma förklaring – till exempel att alkoholen är för egen konsumtion eller fest, vilket är lagligt enligt de införselbestämmelser som gäller.

Tullverket har noterat att flera passagerare tar emot sociala förmåner som sjukpenning, sjukersättning och socialbidrag.

20 bussar kontrollerades

Förra veckans insats resulterade i att 20 bussar kontrollerades. Bertil Östgård, nationellt ansvarig för kontrolloperationen, berättar om stora mängder illegal alkohol som flyter över Sveriges gränser varje dag. Kontrolloperationen är ett sätt för Tullverket att få en bättre bild om den illegala och frekventa införseln.

Personerna bakom bussbolagen tjänar stora pengar på verksamheten, enligt Tullverket.

”Det är frågan om ett skattebortfall i miljardklassen sett till pengar från socialförsäkringssystemen, löneskatter, sociala avgifter, punktskatter samt andra kostnader som går att knyta till den här typen av verksamhet. Det ska också tilläggas att förtjänsten av den här kriminella verksamheten till stor del går till att finansiera annan kriminell verksamhet”, säger Bertil Östgård i ett pressmeddelande.

Svårt att bevisa

Bussbolagens verksamhet är olaglig eftersom de säljer vidare alkoholen – inte sällan till minderåriga.

”Det mest uppseendeväckande under kontrolloperationen var hur otroligt svårt det är för oss att bevisa att syftet med införseln inte är för privat bruk, utan att avsikten är att illegalt sälja alkoholen vidare”, säger Östgård.

Förutom Tullverket deltog en mängd andra myndigheter i insatsen, bland andra Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Försäkringskassan och Kronofogden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.