Foto: TT

Äckliga toaletter gör att barn håller sig – hela dagen

Uppdaterad
Publicerad

Kiss på ringen, äcklig lukt, klotter och dåliga lås. Så kan landets skoltoaletter vara. Många elever vägrar gå på dem och håller sig i stället hela dagarna.

I en enkätundersökning som SVT:s Lilla Aktuellt och REA har gjort med över 15.000 elever svarade sju av tio att de ofta eller ibland håller sig. Och över hälften av eleverna tycker att toaletterna är äckliga eller ofräscha.

– De är väldigt smutsiga och luktar illa, ibland kan det finnas kiss på golvet, det är inte fräscht, säger 12-åriga Louise Persson som går på Tomtebergaskolan i Huddinge.

Gabriel Luis som går på samma skola använder helst inte toaletterna alls:

– Jag gillar inte toaletterna på skolan, de är äckliga. Så jag vill gå på min toalett, säger han.

”Låsen krånglar”

Missnöjet med toaletterna blev också tydligt när Lilla Aktuellt bad eleverna själva beskriva och fotografera sina toaletter.

”Låsen krånglar och det är flera barn som blivit instängda. Jag går bara om jag verkligen måste”, var en av kommentarerna.

Att hålla sig så länge som en hel skoldag gör att man kan få svårt att koncentrera sig och det kan också leda till urinvägsproblem.

Eleverna fick drömtoaletter

Men det finns positiva exempel. På nybyggda Brunnsängsskolan i Södertälje fick eleverna själva tycka till och komma med förslag som nu blivit verklighet.

Det handlar bland annat om vart toaletterna placerades i bygganden. Nu ligger de så att lärare alltid har uppsikt. Och varje dörr har dubbla lås så man inte kan låsa upp dörren utifrån.

– Toaletterna är fräscha och mycket bättre än de gamla, säger 12-åriga Lado Varli.

Regeringen: Ställ större krav

Nu vill regeringen ta tag i toalettsnusket och ställa större krav på kommunerna.

– När en skola rustas upp så ska man göra det tillsammans med elever och lärare, så man rättar till sådant som inte fungerar. Till exempel se till att man har toaletter som är lätta och snabba att städa, så att det också blir lätt för eleverna att visa respekt för den gemensamma miljön på toaletterna, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till Lilla Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.