Åkersnigeln kan förstöra ett helt fält på några dagar. Foto: Wikimedia commons

Nu kommer nästa snigelhot – åkersnigeln

Uppdaterad
Publicerad

I skuggan av den ökända mördarsnigeln blir också den så kallade åkersnigeln allt vanligare.

– De kan äta upp ett fält på några dagar, säger lantbrukaren Nils Bosson.

Den milda vintern och den blöta sommaren har fått sniglarna att öka kraftigt förutom mördarsnigeln så blir den så kallade åkersnigeln allt vanligare, vilket stället till för jordbruket.

– De är väldigt glupska och kan äta upp ett fält på några dagar om man inte vidtar åtgärder, säger lantbrukaren Nils Bosson.

Svårt att beräkna skörden

På Nyborgs gård i Mälardalen är det snart dags att så raps inför nästa år. Men för många lantbrukare är det numera svårt att beräkna hur stor del av skörden som de kommer att få behålla. De senaste årens milda vintrar och blöta somrar har gjort de små åkersniglarna till ett gissel för jordbruket.

– För fem år sedan började man se att det såg konstigt ut på fälten, berättar Nils Bosson. Det visade sig då att det var sniglar som ställt till det.

Förökar sig tack vare vädret

Åkersnigeln är betydligt mindre än sin mer ökända släkting, den spanska skogssnigeln, men den är precis lika skadlig. På Jordbruksverkets växtskyddscentraler är man bekymrad över utvecklingen.

– Det som talar för förvärrade angrepp är de milda vintrarna, säger Anders Lindgren på Växtskyddscentralen i Uppsala.

Enligt honom överlever fler sniglar tack vare det milda vädret. Sniglarna kan då föröka sig och blir det samtidigt ett fuktigare klimat, som det har varit de senaste åren, är det mumma för sniglarnas överlevnad.

– Sniglarna har blivit fler de senaste åren. Det påverkar min verksamhet framförallt när det gäller rapsen. Sniglarna är ohyra som jag ser det. De orsakar merjobb och merkostnader för oss lantbrukare, säger lantbrukaren Nils Bosson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.