Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll sitt årliga vårtal på Långholmen i Stockholm. Foto: TT

Åkesson: ”Måste hitta vägar framåt”

Uppdaterad
Publicerad

I isande kalla vårvindar målade SD-ledaren Jimmie Åkesson upp en mörk bild av Sverige inför några hundra åhörare i amfiteatern på Långholmen i Stockholm. Samtidigt kritiserade han reglerna som tillåter svärmodern att helt nobba riksdagsarbetet och ändå plocka ut full lön.

I isande kalla vårvindar målade Jimmie Åkesson upp en mörk bild av Sverige när han vårtalade inför några hundra åhörare i amfiteatern på Långholmen i Stockholm. Sverige genomgår just nu den värsta och djupaste samhällskrisen i modern tid där splittring och polarisering sliter sönder landet, mullrade SD-ledaren i sitt tal.

Att han själv och Sverigedemokraterna skulle bidra till den splittringen vill Jimmie Åkesson inte hålla med om.

– Konflikten handlar inte om du är född här eller inte, inte om du har annan hudfärg. Det handlar om huruvida du sköter dig eller inte och om du vill vara en del av det svenska samhället, säger han till TT.

– Vi befinner oss fortfarande i en kris, men vi måste också hitta vägar framåt och ta oss vidare.

”Vansinnigt system”

Tidigare i veckan avslöjade Aftonbladet att SD-ledarens svärmor Margareta Larsson driver en massagesalong i stället för att delta i riksdagsarbetet – men ändå tar ut fullt riksdagsarvode: 62.400 kronor.

– Hon är inte med i partiet längre och jag har personligen ingen kontakt med henne. Jag tycker naturligtvis att det är ett helt vansinnigt system att man kan göra på det sättet, säger Jimmie Åkesson.

TT: Borde reglerna ändras?

– Jag tycker att det är fullständigt oacceptabelt att de används på det här sättet. Samtidigt är det någonstans väljarna i första hand som ska straffa politiker som missköter sig och inte partier eller någon myndighet som ska avsätta. Jag har inget bättre förslag just nu på hur man skulle kunna förändra reglerna, men jag tycker inte om situationen som den är.

Tappar stöd

Efter en kraftig uppgång i opinionsmätningarna medan flyktingkrisen blev allt mer intensiv förra året har SD nu under flera månader tappat stöd.

– Det är inte så konstigt att när de andra partierna anpassar sig i hög grad så blir det kanske så att en del av de väljare som har gått till oss väljer att gå tillbaka, säger Jimmie Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.