Foto: SVT

Åkesson om Trumps seger: Ingen protest, en rörelse

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet är ett rejält slag mot etablissemanget och den politiska eliten. Det säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Agenda.

– Vi ser ju liknande strömningar i Europa. Bland annat i samband med folkomröstningen om Storbritanniens utträde ur EU. Det här är ingen protest, utan en rörelse, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson jublade inte men anser att Trump var den minst dåliga av de båda presidentkandidaterna.

Agenda

”Mer ödmjuk”

Han tror att den främsta drivkraften för dem som röstade på Trump var förändring, att man inte ville ha samma etablissemang i åtta år till.

Åkesson tror att mycket av Trumps retorik var överdriven och att han kommer att den kommande presidenten kommer att vara mer ödmjuk framöver.

– Man spelar ett spel. Jag har svårt för amerikansk politik för det är en show. Sen är det något helt annat när valet är över. Här i Sverige belönas man inte av så extrema uttalanden. 

”Extrem polarisering”

Åkesson menar dock att man kan lära sig något av den amerikanska valdebatten.

– Vi har redan en extrem polarisering i svensk debatt. Det är ganska tuff retorik från båda sidor, inte bara från mina partivänner. Det är dags att vi börjar se över det och hittar sätt som enar oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet