S-toppen: ”Kan inte gå tillbaka till flyktingpolitiken vi hade”

Uppdaterad
Publicerad

– Vi kan inte gå tillbaka till den flyktingpolitik som Sverige hade förra hösten, sa Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna, när hon debatterade SD:s framgångar i Agenda.

Lena Rådström Baastad (S) var överens med M-kollegan Tomas Tobé (M) om att den växande misstron mot de etablerade partierna ofta handlar om invandrings- och integrationspolitiken.

Dock ville inte Lena Rådström Baastad (S) svara på om man hållit en felaktig ton mot Sverigedemokraterna.

Agenda

– Vi har inte talat tillräckligt tydligt om migrationspolitiken. Under de åtta år som Alliansen styrde hade vi Europas mest generösa flyktingpolitik.

”Vi kan inte gå tillbaka”

– Vi kan överhuvudtaget inte gå tillbaka till det läge där vi var, sa hon och syftade på situationen förra hösten med ett mycket stort antal asylsökande.

Enligt Lena Rådström Baastad är det oron på det här området som får människor att undra om politikerna klarar välfärden.

– Klarar vi av att ge barnen en trygg och bra skola, klarar vi av bostadspolitiken när Sverige har haft ett högt flyktingmottagande? Vi svarar att vi behöver klara båda de här delarna.

– Vi kan inte gå tillbaka till den flyktingpolitik som Sverige hade förra hösten, sa Lena Rådström Baastad.

För lätt att bli rasiststämplad

Tomas Tobé menade att det under en tid var för lätt att bli stämplad som rasist om man diskuterade invandringsfrågan eller om sa att man kanske skulle rösta på Sverigedemokraterna. 

– Det tror jag har varit ett stort problem men för oss moderater handlar det om att vi tycker att regeringen för landet åt fel håll. Där delar vi missnöjet som många känner.

Enligt Tomas Tobé vill Moderaterna erbjuda svenska folket en förändring.

– Vi har en plan för hur vi vill uteckla Sverige.

Politiska elitprojekt

Enligt Tomas Tobé är det dags att börja prata om ”de verkliga problemen”, bland annat om de många utanförskapsområdena.

– Jag är den förste att erkänna att Alliansen inte lyckades särskilt bra med det här.

Tomas Tobé vill att politikerna börjar tala om riktiga samhällsproblem. Folk är innerligt trötta på politiska elitprojekt, menade han.

– När vi fick lite snö i Stockholm i veckan då valde Socialdemokraterna att tala om ”feministisk snöröjning”. Jag tror att de allra flesta vill ha en snöröjning som fungerar.

– Vi har gått för långt med identitetspolitiken i Sverige. Det blev tydligt i det amerikanska valet också, sa Tomas Tobé.

Se hela debatten genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!

Återerövra demokratin

Även utrikesminister Margot Wallström kommenterade Donald Trumps och andra missnöjespolitikers framgångar, bland annat Sverigedemokraterna. Många förklarar det med ett växande missnöje bland väljarna och med ett ökat avstånd mellan politiker och folket.

– Nu är det viktigare än någonsin att vi drar rätt slutsatser. Samhällen med stora klyftor mellan människor är inga bra samhällen och har svårare att skapa ekonomiskt välstånd.

– Demokratin måste återerövras ständigt och jämt. Vi har fria och oberoende medier och en bra politisk debatt. Våra länder är bland världens mest jämställda och jämlika länder. Det måste vi fortsätta att värna, sa Margot Wallström i Agenda.

Agenda kan ses i efterhand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet