Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, i SVT:s Gomorron Sverige i Almedalen 2015. Foto: SVT

Åkesson: Vi tvingar de andra partierna att anpassa sig

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har Sverigedemokraternas flirt med tunga KD-poltiker varit ett uppmärksammat ämne. Och partiledare Jimmie Åkesson menar att det finns en glidning inom flera partier. – Vi tvingar dem att anpassa sig till våra kärnfrågor, säger Åkesson när SVT möter honom i Almedalen.

Det har varit oklart in i det sista, vem som ska stå på scen när det blivit dags för Sverigedemokraternas dag i Almedalen. Men nu är det alltså klart att det blir partiledare Jimmie Åkesson som tar till orda.

En av anledningarna till oklarheten är att man vill bygga upp ett intresse, säger partiledaren själv.

Almedalen 2015

– Det finns ju ett intresse kring huruvida jag jobbar fullt ut eller inte.

– Men man måste också ha respekt för att jag varit sjukskriven i ett halvår. Vissa dagar är man på topp, vissa dagar är man inte det.

”Vi tvingar dem att anpassa sig”

Tidigare i veckan kom uppgifter om att SD planerat att värva flera tunga namn inom KD, bland andra nuvarande partiledare Ebba Busch-Thor. Det är ett splittrat parti som man har närmat sig, säger Jimmie Åkesson, med flera olika falanger.

– Nu har den socialkonservativa falangen fått makten i partiet, och det kommer att betyda att man lyfter frågor som tangerar våra områden, till exempel invandring.

Hur nära ligger ni varandra?

– Inte speciellt egentligen. Men vi ser en glidning inom Kristdemokraterna och andra partier. Det finns samma tendenser inom Moderaterna – och socialdemokratin.

– Stefan Löfven stod här på scenen häromdagen och pratade om att han vill förbjuda organiserat tiggeri. De framgångar vi rönt de senaste åren har fått en indirekt effekt på den andra partierna, vi tvingar dem att anpassa sig till våra kärnfrågor, säger Jimmie Åkesson.

Förslag om förskolan

Exakt vad SD-ledaren kommer att tala om i dag vill han inte gå in närmare på. Men redan inför talet har uppgifter läckt ut om ett politiskt område man kommer att beröra, som är just klassisk KD-mark. Familjepolitiken.

Bland annat handlar det om att presentera ett förslag om att förskollärare ska slippa en karensdag.

– Alla som har barn i förskoleåldern vet att förskolan kan vara en bidragande faktor till smittspridning när det gäller influensa, förkylning och liknande. Vi skickar inte barn till förskolan när de är sjuka, inte heller bör vi ha personal i förskolan eller skolan som är sjuk, säger Åkesson.

Vill se över fria rörligheten inom EU

EU-medborgare som kommer till Sverige för att tigga är en annan het politisk fråga. SD vill som enda parti införa ett förbud. För att vi ska kunna ha en fungerande välfärd ”kan vi inte ha det på det viset vi har det i dag”, enligt Åkesson.

– Människor från de fattigare delarna av EU, främst från Rumänien och Bulgarien, kommer till Sverige och sitter på våra gator och tigger. Det urholkar i grunden välfärdssystemet.

– Jag tror inte att förbudet i sig kommer att avhålla människor från att tigga. Vi behöver kanske se över den fria rörligheten inom EU och ha viseringstvång för länderna som inte kan ta ansvar för sina egna medborgare.

Hur man ska straffa de människor som ändå tar sig över gränserna för att tigga har partiledaren inget svar på.

– Det har inte jag fördjupat mig i, men jag tycker att man ska utreda frågan. Man får titta på andra länder som infört ett förbud och sen ska vi hitta en modell som passar för svenska förhållanden, säger han.

Behöver tala till kvinnorna

När Jimmie Åkesson i dag tar plats på scen finns det en grupp han behöver nå lite extra. Enligt en ny undersökning sympatiserar 22 procent av svenskarna med SD – men bara 11,9 procent av kvinnorna.

Åkesson tror inte att kvinnor är ”mindre SD”, men att partiet måste bli bättre på att lyfta de sociala delarna i sin politik för att jämna ut obalansen bland väljarna.

– Om man ska generalisera så finns de olika frågor som könen tycker olika viktiga, det är inget konstigt. Om vi vill bli ännu större måste vi också bli mer relevanta i kvinnors vardag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2015

Mer i ämnet