Jimmie Åkesson (SD) ställer motkrav på Anna Kinberg Batra (M). Foto: Lars Pehrson/TT

Åkessons krav på M: ”Vi vill så klart ha inflytande”

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson (SD) upprepar beskedet att SD skulle rösta på en alliansbudget för att fälla den nuvarande regeringen. Men Åkesson menar att det finns ett politiskt pris för SD:s stöd.

– Om Anna Kinberg Batra avser att bilda en regering vill vi så klart ha inflytande över hur den ska se ut, säger han i SVT:s Gomorron Sverige.

I SVT:s Gomorron Sverige gjorde SD:s Jimmie Åkesson klart att hans parti vill fälla den nuvarande regeringen, men därefter kommer partiet inte att passivt stå vid sidan.

– Vi är beredda att stödja en gemensam alliansbudget. Men det är klart att vad som händer därefter är en annan fråga. Om Anna Kinberg Batra avser att bilda en regering vill vi så klart ha inflytande, dels över hur den regeringen ser ut och dels hur politiken ska se ut.

M öppnar för att fälla regeringen

– Vi vill naturligtvis ingå i samtal kring den regeringens olika politiska prioriteringar, fortsätter Åkesson.

Vill fälla regeringen

Moderatledaren Anna Kinberg Batra gick tidigare i veckan ut med beskedet att Moderaterna vill fälla regeringens budget före nästa riksdagsval. Med Sverigedemokraternas stöd skulle man kunna fälla den rödgröna regeringen.

Hon har sedan hållit fast vid att SD enligt henne är ett rasistiskt parti, men att det inte går att låtsas som att SD inte finns. Alla åtta riksdagspartier måste kunna samarbeta i riksdagen om olika frågor som bostadsfrågor eller trafikfrågor, menade hon i SVT:s Agenda.

Kinberg Batra utesluter dock ett regeringssamarbete med Sverigedemokraterna. Hon skiljer på samarbete i riksdag och regering.

”Inte med SD”

Som svar på Jimmie Åkessons krav, säger Moderaterna i dag:

– Det vi har sagt väldigt tydligt är att Moderaterna vill bilda regering och budgetförhandla med Alliansen, inte med Sverigedemokraterna, säger Moderaternas presschef Linda Norberg till SVT Nyheter.

För att fälla regeringen nu före valet behöver ni ju SD:s stöd, hur ska det gå till att fälla regeringen utan några förhandlingar med SD?

– Nu har ju Moderaterna sagt vad Moderaterna vill. Vi vill lägga en alliansbudget så snart som möjligt, regera och bilda regering tillsammans med alliansen. Vi vill inte förhandla eller regera tillsammans med SD, eller förhandla i frågor som rör budgeten, säger Linda Norberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet