Foto: TT

Äldre riskerar undernäring

Uppdaterad
Publicerad

Personal i hemtjänsten måste förbättra sin kompetens om mat och åldrande, skriver Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström och Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik vid Umeå universitet, på Aftonbladet Debatt.

Fyra av tio anställda inom äldreomsorgen saknar den tvååriga utbildning som Socialstyrelsen kräver, fortsätter de.

Sohlström och Gustafson beskriver bland annat situationen inom äldreomsorgen med hänvisning till Socialstyrelsens Brukarundersökning 2015.

Situationen kring maten leder till ohälsa och depressioner, skriver de och ger exempel med citat från äldre:

”Det var sagt att maten skulle tillagas i hemmet för att jag skulle få bättre aptit. Men det görs aldrig.”

 ”Jag har tappat matlusten. Dricker kaffe.”

Många är undernärda

Många äldre är undernärda och ännu fler ligger i riskzonen, skriver Sohlström och Gustafson och hänvisar till nya studier vid Jönköpings universitet.

Snarare än matlådornas innehåll är problemet enligt skribenterna bristande aptit, dåligt stöd och att vissa läkemedel gör det svårt för de äldre att få i sig rätt näring.

Cirka 50.000 svenskar får sina måltider via hemtjänsten och antalet väntas öka kraftigt framöver.

Till år 2050 har antalet svenskar över 85 år fördubblats och många kommer bo kvar hemma och dessutom vara multisjuka, skriver artikelförfattarna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.