Foto: SVT

M och SD beskyllde varandra för bidragspolitik

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas integrationspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson avfärdade att hennes parti ska söka stöd hos Sverigedemokraterna när hon debatterade i Agenda med sin motsvarighet i SD, Paula Bieler. De beskyllde varandra för att föra bidrags- och subventionspolitik.

Sverigedemokraterna har erbjudit sitt stöd till en alliansbudget och många moderata kommunalpolitiker anser att Alliansen mycket väl kan regera med stöd av Sverigedemokraterna. Men M:s partiledning har varit kallsinnig och det var även Elisabeth Svantesson i Agenda.

”SD har inga svar”

– Sverigedemokraterna har en bidragspolitik medan vi har en jobbpolitik. Det finns stora problem med integrationen och vi menar att det behövs flera olika saker, som att öka kraven på att göra sig anställningsbar men också se till att människor får verktyg att ta sig in på arbetsmarknaden. Och här har SD inga som helst svar. I stället vill man höja alla bidrag man kan, sade hon.

Agenda

– Det är intressant att höra från M att vi står för en bidragspolitik kopplad just till integrationsområdet. Medan M och övriga partier bedrivit en integrationspolitik som bygger på olika särlösningar och subventioner, ge särskilda villkor och göra det billigare att anställa personer som nyligen kommit hit, sade Paula Bieler som menade att detta skapar en delad arbetsmarknad.

”Effekten är obefintlig”

– Sverige toppar internationellt med hur mycket man satsar på så kallad integration, vi får beröm men ser man på vilken effekt det haft så är det obefintligt. Det tar åtta år för invandrare att få sin första sysselsättning, sade hon.

Men varför ska man inte lägga mer resurser på att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden?

– I grunden är det ett feltänk att bara man slänger tillräckligt mycket pengar på det här så kommer det att lösa sig. Det finns i princip inga exempel på att en etablering på arbetsmarknaden har lett till en faktisk etablering in i samhället, sade Paula Bieler.

”Ni höjer alla bidrag till dem som inte jobbar”

– Lösningen måste vara en aktiv jobbpolitik. Att höja restaurangmomsen som ni vill leder knappast till fler jobb. Att höja a-kassan vet vi leder till färre jobb. Att höja bidrag leder inte till fler jobb. I er budget är det otvetydigt så att ni höjer alla bidrag till dem som inte jobbar, sade Elisabeth Svantesson.

Men varför riktade åtgärder just till invandrare?

– För att forskning säger att viss typ av subventionerade anställningar är bra för att komma in på arbetsmarknaden. Här ekar det totalt tomt från SD när det gäller reformer för att få fler i jobb.

”Särlösningar ställer grupp mot grupp”

Varför tror ni i SD inte på specifika stöd och subventioner för nyanlända?

– När man har olika särlösningar ställer man grupp mot grupp. När man säger att alla som precis kommit till Sverige ska ha en gräddfil för att få lättare vägar in på arbetsmarknaden, det resulterar i en uppdelad arbetsmarknad, sade Paula Bieler.

– Varje person behöver olika insatser. Precis när människor kommit hit behöver de undervisning i svenska och rejäl samhällsinformation, men också kontakt med arbetsmarknaden. När ni tar bort de miljarderna från budgeten är det anmärkningsvärt.  Vi behöver bättre reformer, ni drar undan dem och höjer alla bidrag till dem som inte jobbar. Det vet vi leder till större utanförskap och bidragsberoende. Det löser inte de stora integrationsproblem som vi har, sade Elisabeth Svantesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet