Alliansens partisekreterare håller presskonferens i Almedalen. Foto: Pablo Torres/SVT

Alliansen lanserar gemensamt jobbpaket

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen presenterade i dag fyra gemensamma förslag som ska ge fler jobb och växande företag. Men en stor del av pressträffen ägnade man också åt att ta avstånd från Sverigedemokraterna – som man menar för en jobbfientlig politik.

Alliansen kommer att presentera fyra olika budgetar i höst. Samtidigt genomför man en gemensam ”alliansutvärdering” och man kommer att gå fram med ett gemensamt valmanifest.

– Det är en styrka för svensk borgerlighet att kunna ge det här beskedet redan nu. Det är viktigt att ta fasta på det som har varit våra styrkor och våra utmaningar, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé vid en pressträff i Almedalen.

Almedalen 2015

Ska ge fler växande företag

I dag presenterade Alliansen ett förslag i fyra delar som man menar ska göra det lättare för svenska företag att växa: Bland annat minskad administration, minskat skattetryck och sänkta krav på aktieapital.

– Den stora konfliktlinjen i svensk politik handlar om jobben. Det har varit det som är alliansens motor – att få fram fler jobb i Sverige. Och då behövs det fler livskraftiga företag, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

Attackerade Sverigedemokraterna

Alliansen presenterade också två granskningar över regeringens och Sverigedemokraternas politik – där man framför allt försökte visa på skillnader mellan Sverigedemokraterna och de borgerligas politik.

– Det är hög tid att SD granskas i och med att de har en politik som slår hårt både mot företag och jobb. SD är inget borgerligt parti. Över hälften av deras finansiering utgår från att antalet asylsökande och anhöriginvandrare minskar med 90 procent och Riksdagens utredningstjänst skriver att de beräkningarna inte håller, säger Tomas Tobé och fortsätter:

– Det finns bara ett regeringsalternativ för jobb och företag och det är Alliansen.

”Vi måste bli tydligare”

De fyra partisekreterare på plats vid dagens presskonferens fick också svara på varför var tredje svensk i en färsk Novus-undersökning svarar att Sverigedemokraterna är det tydligaste oppositionspartiet.

Jag tycker också att SD är tydliga, men de står för tvärtemot vad vi tycker. Det här är en uppmaning till oss själva att bli tydligare med vad som är den gemensamma allianspolitiken. Men vi ska också utveckla vår egen politik i de fyra partierna, säger Kristdemokraternas partisekreterare

– Sverigedemokraterna är inte realistiska, de är inte förenliga med vad vi står för, säger Michael Arthursson.

Fakta: Alliansens jobbpaket

* Mer konkurrenskraftiga skatter på delägarskap för nyckepersoner i vxäande företag. Ska underlätta för små företags rekrytering av kompetens arbetskraft.

* Införa en garanti att företag bara behöver lämna en uppgift en gång till myndigheterna. Uppgifterna ska sedan slussas vidare till rätt part. Förslaget ska minska företagens administration.

* Sänka kravet på aktiekapital från 50.000 till 25.000 kronor. Under Alliansens tid vid makten har aktiekapitalet redan sänkts från 100.000 till 50.000 kronor.

* Reformera och effektivisera statligt riskkapital med fond-i-fond-lösningar. Statligt riskkapital ska samverka med privata fonder för att nå mindre och växande företag.

Källa: Alliansens pressmeddelande

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2015

Mer i ämnet