Foto: SVT Grafik

Alling: Ta ingen skit, och ge ingen skit

Uppdaterad
Publicerad

Vuxenmobbning är ett växande problem i Sverige. En som både fått känna på att bli utsatt och utforskat ämnet i en egen tv-serie är skådespelaren Morgan Alling.

Utfrysning och kränknignar. Två exempel på vuxenmobbning som blir allt vanligare på arbetsplatser runt om i landet. Det kan leda till sjukskrivningar och depressioner, och i de värsta fallen till och med till självmord.

Skådespelaren Morgan Alling har som ung nykomling på Dramaten upplevt att äldre, mer etablerade kollegor offentligt kränkte honom.

Morgans mission – vuxenmobbning

– Det finns de som tar sig rätten att trycka ner andra, säger Morgan Alling till SVT Nyheter.

”Ta ingen skit”

Ibland är det tydligt, ibland sker kränkningen med mer subtila signaler som suckar eller himlande med ögonen. Mobbning och kränkningar på arbetsplatsen kan ske på flera olika sätt, men hans tips till både de utsatta och de som utsätter andra för mobbning är tydligt.

– Ta ingen skit. Och ge ingen skit, uppmanar Morgan Alling.

Hans tankar kring kränkningar och mobbning på arbetsplatser kan du se och höra i spelaren.

Hit kan du vända dig om du är utsatt

Arbetsmiljöverket – Denna myndighet har i uppdrag av regeringen och riksdagen att se till att lagar och riktlinjer om arbetsmiljö och arbetstider följs av företag och organisationer. På deras hemsida finns information om vilka lagar och föreskrifter som gäller, här finns statistik och annan information som kan vara till hjälp för den intresserade. 

På Arbetsmiljöverkets hemsida kan du läsa mer om psykisk ohälsa, stress, hot och våld.

Din vårdcentral – Det kan vara en god idé att kontakta din vårdcentral för att få vidare hjälp om du känner dig sjuk på grund av arbetsrelaterad ohälsa. Kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177 om du inte vet vilken mottagning eller vårdcentral som du har valt eller som finns närmast dig.

Arbets- och miljömedicinsk klinik - Kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177 och fråga om närmaste arbetsmiljö och medicinsk klinik. Dessa kliniker tar emot patienter med sjukdomar som misstänks bero på arbetsmiljön eller den omgivande miljön.

Företagshälsovården – Många arbetsgivare anlitar företag inom företagshälsovården för att komplettera arbetsplatsens arbetsmiljöarbete. Se vilket företag som din arbetsgivare har avtal med. 

Föreningen Stopp – Denna förenings syfte är bland annat att arbeta för att uppmärksamma mobbning och kränkande särbehandling. Där finns hjälp och stöd att söka om en känner sig utsatt på sin arbetsplats. Läs mer om Föreningen Stopp här.

OMM – Organisationen Mot Mobbning – Denna förenings syfte är bland annat att arbeta för att förbättra rutiner vid situationer där mobbning uppstått och rehabiliteringen för den som utsatts. Läs mer om OMM här.

Steg för steg – en organisation som verkar för nolltolerans mot kränkande behandling, oavsett var, på vilket sätt det sker. Organisationen välkomnar alla åldersgrupper. Läs mer om Steg för steg här.

Källa: Morgans mission

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Morgans mission – vuxenmobbning

Mer i ämnet