Allt fler ärenden om förvaltare hamnar i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ärenden i domstol hanterar förvaltarskap. På fem år så har antalet ärenden om förvaltarskap ökat med 26 procent i tingsrätten. Det visar siffror som SVT har satt samman.

Men trots att regeringen gett Länsstyrelsen i Dalarna i uppdrag att kartlägga det, så vet ingen hur många som har god man eller förvaltare i Sverige. Av 290 kommuner så har bara 9 stycken svarat på Länsstyrelsens frågor.

– Det behövs en nationell statistik så att man kan se hur många det handlar om. Hur många människor som faktiskt berörs, säger Helle Bryn Jensen, jursit på Länsstyrelsen i Dalarna.

#deutsatta

”Går alldeles för långsamt”

Och när justitieminister Morgan Johansson (S) samlade Länsstyrelsernas representanter och SKL i veckan för att prata om bättre kontroller av förvaltare och gode män så tog han upp frågan:

– Det går alldeles för långsamt, och jag tror att det som faktiskt har hänt här den senaste månaden det kommer att leda till att det blir mer fart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutsatta

Mer i ämnet