Allt fler under 18 häktas

Uppdaterad
Publicerad

Tre år i rad har antalet unga som häktas ökat. Under 2016 häktades 167 personer under 18 år jämfört med 125 under 2014. Det innebär en ökning på tre år med 42 personer eller 33 procent

Det framgår av Åklagarmyndighetens årsredovisning. Ökningen har varit särskilt tydlig vid två av landets åklagarkammare, i Västerås och i Göteborg.

Däremot minskar den tid som de unga är häktade. Drygt fyra av tio var häktade kortare tid än tio dagar under 2016 jämfört med tre av tio under 2014. Även andelen ungdomar som är häktade i mer än en månad har sjunkit.

Synnerliga skäl krävs

Det krävs synnerliga skäl för att häkta någon under 18 år. Av det totala antalet häktade 2016 var två procent under 18 år. De flesta unga häktas med restriktioner.

– Det är oroande att vi får fler fall där det uppenbarligen finns skäl för häktning, säger riksåklagare Anders Perklev.

Också Advokatsamfundet är oroat och undrar varför kommunerna inte agerar.

Insatser krävs

– Det är väldigt allvarligt. Häkte är inte en plats för barn. Det är ett kapitalt misslyckande för samhället att så många barn hamnar i häkte, säger Bengt Ivarsson, ordförande Advokatsamfundet.

– Man kan fundera över vilka insatser som socialförvaltningen rimligtvis borde kunna göra för de här barnen. Genom att antingen ge stöd eller göra omhändertaganden, innan det går så långt att de hamnar i häkte, säger han.

Sverige har vid flera tillfällen fått hård kritik av bland annat FN för att placera barn i isolering och för de långa häktningstiderna av barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.