Foto: SVT

”Arbetsgivaren utnyttjade mig som gratis arbetskraft”

Uppdaterad
Publicerad

Ingela Villman var välkommen på jobbet så länge hennes praktik subventionerades. Men när det blev tal om en förlängning där arbetsgivaren skulle betala mer var hon plötsligt inte önskvärd längre. – Då fick jag höra att jag var lat och inte gjorde ett bra intryck, säger hon till SVT:s Agenda.

Ingela Villman från Landvetter hade varit långtidsarbetslös under en längre period. Hon har en medfödd hörselskada och lider av ledvärk. När hon fick en praktikplats på en lunchrestaurang berömde arbetsgivaren hennes arbetsinsats. Men det vände efter en månad.

– Arbetsgivaren sa att jag var väldigt duktig till att börja med när jag var där gratis på praktik under en månad. När jag sedan skulle börja kosta pengar så vände det hela och då fick jag höra att jag var lat och inte gjorde ett gott intryck, berättar hon.

Agenda

Blev stopp igen

Ingela Villman slutade på lunchrestaurangen, men fick inom kort ett nytt erbjudande från en annan lunchrestaurang. Återigen betalade Arbetsförmedlingen hennes lön under praktikperioden. Men när den skulle övergå i en provanställning blev det stopp igen, berättar hon.

– Jag kunde inte förstå varför det blev såhär. Vad hade jag gjort för fel? Men jag förstod det sedan att det inte var mig det var fel på. Det var faktiskt arbetsgivaren som utnyttjade gratis arbetskraft. Och jag fanns där och blev utsatt för det här. Det gör ont, säger Ingela Villman.

Flera fackförbund riktar nu stark kritik mot de statliga lönesubventionerna, som enligt dem snedvrider konkurrensen och missbrukas av företagen. I år får omkring 200.000 personer runt halva lönen betald med skattemedel.

”Blivit bränd två gånger”

För Ingela Villman börjar det dra ihop sig till ännu en anställningsintervju. Den tredje. Och med tanke på hur det gått tidigare är Ingela inte helt övertygad om att det kommer bli bra den här gången heller.

– Jag har blivit bränd två gånger. Och jag har en liten klump i magen och en tagg i hjärtat. Och jag känner att jag kanske inte vågar lita på de här arbetsgivarna. Men vi får hoppas på det bästa att det ska vara ett bra ställe nu, säger Ingela Villman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet