Sveriges utrikesminister Carl Bildt under mötet i Kiruna. Foto: Scanpix

Politiskt missnöje efter Arktiska rådets toppmöte

Uppdaterad
Publicerad

Mötet mellan ministrarna i Kiruna har avslutats. Men Arktiska rådet får kritik för att inte sätta stopp för oljeutvinningen.

– Jag hoppas att ni förstår att vi tagit dessa beslut för att främja, inte bara ett, utan ett antal goda syften, sade den svenske utrikesministern Carl Bildt efter mötet.

Att samarbeta i händelse av oljeolyckor var en av de viktigaste punkterna när ett tiotal ministrar från de arktiska länderna möttes i Kiruna i dag. Alla ministrar var överens – vilket är en förutsättning för att kunna fatta beslut i det arktiska rådet.

Ministermöte i Kiruna

”Inte särskilt kraftfullt”

Diskussionerna före mötet har kretsat kring rådets möjlighet att skapa goda förutsättningar ur miljösynpunkt för det område som länderna omringar – Arktis.

Enligt SVT:s reporter på plats i Kiruna, Thomas Von Heijne, menar många att rådet är för mycket av en diskussionsklubb. Kritikerna får medhåll av SVT:s klimatkommentator Erika Bjerström.

– Det är ett slags feelgood-forum. Församlingar där konsensus är viktigast blir aldrig särskilt kraftfulla. Det är en fin tanke, men det är inte en plats där de stora besluten tas, säger hon.

Borde drivit ett förbud mot fossilutvinning

Närvaron av stormakter som Ryssland och USA gör att många kritiker, enligt Thomas Von Heijne, anser att agendan toppas av ekonomiska intressen – exempelvis oljeutvinning.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet kritiserar den överenskommelse som gjorts av det Arktiska rådet under Sveriges ordförandeskap.

– Det är det största miljösveket en svensk regering gjort sig skyldig till på mycket länge, skriver MP:s språkrör Gustav Fridolin i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiets Hans Linde är också kritisk till överenskommelsen och kallar det svenska ordförandeskapet för ”två förlorade år”.

Rådet hade kunnat göra mer

SVT:s Erika Bjerström ställer sig frågande till att den svenska regeringen inte är mer oroad över oljeutvinningen som kommer att pågå i regionen.

Bakteriefloran i Arktis kan inte bryta ner olja om ett utsläpp skulle ske, vilket kan leda till en permanent katastrof. Det är i slutändan upp till varje land att besluta om oljeutvinning, men enligt henne hade en tydligare linje mot oljan fyllt ett syfte.

– Ett mer bekymrat uttalande från rådet i Kiruna hade varit till hjälp om man menar allvar med att vilja gå mot ett fossilfritt samhälle, säger Erika Bjerström.

Sverige berömdes – men ministrarna var ofokuserade

Efter öppnandet av ministermötet gick ordet till de olika ministrarna som under några minuter sammanfattade sin syn på Arktiska rådets arbete de senaste två åren.

Samtliga berömde Sveriges ordförandeskap och ansåg att det fört arbetet i rådet, under sina två år som ordförande, framåt.

Den amerikanska utrikesministern John F Kerry såg trött ut och gäspade stort flera gånger i rad under Islands anförande, skriver TT. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, några meter till vänster om Kerry, sågs hela tiden skriva i ett block framför sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ministermöte i Kiruna

Mer i ämnet