Stater i kö till Arktiskt råd

Uppdaterad
Publicerad

Arktis har blivit en angelägenhet för hela världen. Sex nya stater, bland dem Kina och Indien, fick observatörsstatus vid Arktiska rådets möte i Kiruna. Turkiet och Mongoliet står på kö.

Utvecklingen i den miljökänsliga regionen både oroar och ger förhoppningar för framtiden. När isen smälter på grund av klimatförändringen öppnas exempelvis nya transportmöjligheter.

-Det är alldeles uppenbart sjöfartsfrågorna Indien är intresserat av, säger utrikesminister Carl Bildt.

Ministermöte i Kiruna

Klimatförändringen innebär att det blir lättare att utvinna gas, olja och mineral. Men risken för oljeutsläpp och miljöskador är ett stort orosmoln för Arktis urbefolkningar, som i samband med Kirunamötet krävde förbud för havsbaserad oljeborrning.

Beröm av Kerry

Ett avtal om beredskap inför oljeolyckor i området skrevs under vid ministermötet. Det har förhandlats fram under de två år Sverige varit ordförande i Arktiska rådet.

-Nu ska de olika myndigheterna i länderna samarbeta om att förebygga olyckor. Det är betydelsefullt att vi kommit igång med en dialog om det, säger Bildt.

Sverige fick beröm för avtalet av bland andra USA:s utrikesminister John Kerry.

Men både miljöorganisationen Greenpeace och den politiska oppositionen på hemmaplan tycker att Sverige agerat för lamt under sitt ordförandeskap.

Fossilstopp ”önsketänkande”

MP:s språkrör Gustav Fridolin tycker att Sverige borde ha försökt driva frågan om ett förbud för fossilutvinning i Arktis och kallar ordförandeskapet ”ett misslyckade”.

Världsnaturfondens (WWF) ansvarige för Arktisfrågor, Tom Arnbom, anser dock att kravet på förbud är orealistiskt.

-Att hoppas på det är bara önsketänkande, säger han.

Han hade hoppats på fler åtgärder för skydd av miljön i Arktis under Sveriges ordförandeskap, men blev inte förvånad av resultatet.

-Realistiskt sett var det nog inte möjligt att komma så mycket längre. Man måste också komma ihåg att Sverige är ett litet land i det sammanhanget, jämfört med USA, Kanada och Ryssland, säger Tom Arnbom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ministermöte i Kiruna

Mer i ämnet