E n ruta krossades. Foto: SVT

Två män anhållna för attentat i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Två 18-åriga män har anhållits skäligen misstänkta för attentat mot judiska församlingen i Malmö. Båda förnekar brott.

Sprängdådet mot judiska församlingen i Malmö gav begränsade skador, men uppmärksammades både på riksplanet och i Israel. Kritiken mot kommunalrådet Ilmar Reepalu fick ny fart. Två 18-åringar sitter anhållna efter dådet.

Männen, som nekar till brott, är skäligen misstänkta för grov skadegörelse. Troligen var det ett knallskott som detonerade vid församlingens hus timmen efter midnatt natten till fredagen. En glasruta skadades.

-Det finns alltid en konstant hotbild mot judiska institutioner, men vi har inte märkt något särskilt nu, säger församlingens ordförande Fred Kahn till TT.

Reepalu fördömer dådet

Kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S) ringde till Kahn direkt på morgonen. Han fördömer attentatet kraftigt.

-Avskyvärt och förfärligt, säger han.

Reepalu menar att händelsen skadar Malmös anseende.

-Självklart, det gör varje skjutning och varje sprängning.

Nyheten fick på fredagen framträdande plats i israeliska medier, till exempel på Jerusalem Posts hemsida och hos den stora nyhetssajten Ynetnews.com. Malmö beskrivs som en stad med stor muslimsk befolkning, där antisemitismen och attacker mot judar ökat.

Antisemitiskt hatbrott

Susanne Gosenius, Skånepolisens samordnare för hatbrott, bekräftar att Malmö ligger fortsatt högre än resten av landet i antalet antisemitiska hatbrott.

-Möjligen har det skett en liten nedgång i år, säger hon.

Reepalus politiska utmanare, oppositionsrådet Anja Sonesson (M), menar att stadens politiska ledning med S,V och MP bidrar till upptrissade spänningar.

-Man har ett ansvar för att man under en lång rad av år inte har tagit avstånd tillräckligt tydligt och inte särskilt pekat ut antisemitismen som ett problem, säger hon.

Löfven: Kritiken oansvarig

Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven kallar kritiken oansvarig.

-Det är oerhört viktigt att vi nu står upp enade, hela samhället, och inte börjar diskutera vem som sagt vad eller vad som lett till det här, säger han.

I Dialogforum i Malmö träffas företrädare för judar, muslimer och romer. Med hjälp av ”dialogambassadörer” ska de föra ut budskapet om tolerans och icke-diskriminering. Forumets föreståndare, Björn Lagerbäck, framhåller att arbetet är långsiktigt. Han förvånas inte av fredagsnattens attentat.

-Det finns spänningar och etniska och religiösa motsättningar i staden, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.