Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är en trollfabrik och hur arbetar den? Hör forskarna Mattias Svahn och Bengt Johansson förklara vad en trollfabrik är för något. Foto: SVT

Forskare om SD-avslöjandet: ”Balanserar på gränsen”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning driver anonyma konton i sociala medier som sprider videos som hånar politiska motståndare, visar TV4:s granskning. SD tillbakavisar anklagelserna om att ha spridit desinformation. Men vad räknas som desinformation egentligen?

– Man går väldigt långt ut på kanten men balanserar precis vid gränsen, säger Mattias Svahn, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut.

I en dold inspelning säger en SD-medarbetare till Kalla faktas reporter att kontona internt kallas för ”trollfabrik”. Men att det skulle vara det tillbakavisas av partiledaren Jimmie Åkesson:

– Det TV4 ville visa var trollfabrik och desinformation. Det har man alltså inte lyckats göra utan det är de här humorklippen man kommit fram till efter ett års infiltration, säger han till SVT.

”Förvirrande likt”

På ett av de utpekade kontona finns en video med Magdalena Andersson som klippts om för att det ska låta som att hon säger ”tillsammans kan vi förgöra Sverige”.

I videons bildtext står det ”Socialdemokraterna Inofficiell Officiell Valfilm”. SD:s kommunikationschef Joachim Wallerstien avvisar att påståendet i videon skulle vara desinformation, utan säger till Kalla fakta att det är en åsikt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En video som publicerats på ett Tiktok-konto som i TV4:s dolda inspelning beskrivs en SD-medarbetarekontot som ”vårt”. Foto: SVT/Tiktok

Bengt Johansson, medieforskare på Göteborgs universitet, tycker att man alltid kan vara kritisk när man inte vågar stå öppet för den opinionsbildning man gör.

– Att göra den här typen av politisk satir är inte något nytt, men är man gjorde sådant här förr i tiden så var man tydlig med att det var olika karikatyrer. Man såg att det inte var på riktigt. Här är det förvirrande likt och då börjar man närma sig gränsen för desinformation, säger han.

”Man balanserar precis vid gränsen”

Mattias Svahn, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, är inne på samma spår och menar att humorn och satiren gör det hela till en gråzon.

– Det är svårt att dra en gräns mellan satir, diskussion och desinformation. Hård retorik och hatpropaganda är inte desinformation per se.

Svahn menar att om syftet är att mottagaren ska tro på det i sak, då kan det vara desinformation. Men är meningen att mottagaren ska känna en känsla men inte nödvändigtvis tro på det, då är det traditionell propaganda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.