Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har inte smutskastat andra”. SD-ledaren Jimmie Åkesson svarar på kritiken efter Kalla faktas avslöjande. Foto: Anders Öhlund / SVT

Åkesson: ”Oförargligt – handlar om satiriska humorklipp”

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson ger inte mycket för Kalla faktas avslöjanden om att anställda på partiets kommunikationsavdelning driver anonyma konton i sociala medier.

– Det TV4 ville visa var trollfabrik och desinformation. Det har man alltså inte lyckats göra, säger han i en intervju med SVT.

Vidare kallar han påhoppen på Alice Teodorescu Måwe för ”korridorsnack”.

Granskningen visar bland annat att anställda på SD:s kommunikationsavdelning driver anonyma konton som sprider inlägg som gör narr av partiledare inom Tidösamarbetet.

Totalt har Kalla fakta identifierat 23 konton i sociala medier som ska kontrolleras av anställda på SD:s kommunikationsavdelning.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Avslöjandet har fått flera av riksdagspartiernas ledare, både inom Tidösamarbetet och hos oppositionen, att reagera.

Magdalena Andersson (S) säger att avslöjandet ”visar vilket extremt parti SD är”. Statsminister Ulf Kristersson (M) menar att granskningen visar på ”mycket allvarliga uppgifter”.

Jimmie Åkesson svarar: ”Satiriska humorklipp”

Till SVT säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att det handlar om satiriska humorklipp som spridits via de anonyma kontona.

– Det TV4 ville visa var trollfabrik och desinformation. Det har man alltså inte lyckats göra utan det är de här humorklippen man kommit fram till efter ett års infiltration, säger han.

Skulle hitta ”skit” på Teodorescu Måwe

I TV4:s granskning framkommer det bland annat hur anställda på SD:s kommunikationsavdelning uppmanas att söka efter ”skit” på kristdemokraten Alice Teodorescu Måwe. Hon kallas också för en ”sopa”.

– Jag kallar det för korridorsnack när man är upprörd över att hon i en intervju har pratat illa om oss, säger Jimmie Åkesson.

– Det intressanta är om man gör verklighet av det man säger i affekt eller inte och vad jag kan se har det inte skett.

Att anställda på SD:s kommunikationsavdelning använt sig av anonyma konton handlar enligt Jimmie Åkesson bland annat om att flera av partiets officiella konton blivit avstängda på TikTok.

– Det har också varit så att en del kan tycka att det är lättare att följa eller dela vidare sånt som inte kommer direkt från ett politiskt parti.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Exempel på de sajter som drivits från SD:s kommunikationsavdelning. Foto: TV4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet